En inte helt vanlig massagemetod.En inte helt vanlig massagemetod.
En inte helt vanlig massagemetod.
Massagen sägs vara populär, men har stött på kritik.Massagen sägs vara populär, men har stött på kritik.
Massagen sägs vara populär, men har stött på kritik.

Kritiserad bebismassage populär bland föräldrar

Publicerad

En 35-årig massör från Kazakstan menar att hon kan ”hela” spädbarn med en massage.

I ett omtalat videklipp man kan se hur barnet hänger i nacken och gungas fram och tillbaka. 

Det beskrivs som bebismassage men möts nu av stor kritik.

I ett videoklipp från Almaty i Kazakstan kan man se hur massören Larissa Orynbasarovna, 35, kastar en bebis upp och ner i luften och från höger till vänster.

Enligt Larissa Orynbasarovna själv kan hennes ovanliga massage hjälpa barn med rörelsehinder.

– Jag hjälper barn. Jag har jobbat med så många bebisar genom åren, många med olika handikapp. Min massage helar dem, säger hon, enligt brittiska Independent.

Bebisen vaggas fram och tillbaka medan massören håller i ansiktet.

Beskrivs som ”tortyr”

I det omtalade tv-klippet med Larissa Orynbasarovna kan man se hur en bebis hänger i sin ena arm och sitt ena ben, och ibland även i nacken.

Bebisen kastas sedan fram och tillbaka.

Mot slutet av videoklippet kan man se hur Larissa Orynbasarovna håller pojken i käkbenen och låter kroppen gunga fritt från nacken till höger och vänster men också i cirkelrörelser.

Videoklippet har fått stor spridning i sociala medier, och kritiken har inte låtit vänta på sig.

”Det är inte meningen att man ska behandla en bebis så där. Du gungar och kastar inte runt dem så där. Deras skelett växer fortfarande och de är sköra”, skriver en person.

En annan person beskriver massagemetoden som ”tortyr”.

Den brittiska tidningen The Sun beskriver behandlingen som att bebisen ”kastas runt som en trasdocka”. Tidningen har även pratat med experter som varnar för att bebisen i fråga riskerar att få skador på ryggraden och att ben och leder kan bli dislokerade.  

Populär bland föräldrar

Larissa Orynbasarovna har arbetat som massör i elva år och undervisar även studenter.

Flera tidningar, däribland Independent och Daily Mail, skriver att den okonventionella massagen har vuxit sig omåttligt populär i hemlandet Kazakstan.

Där betalar föräldrar mellan 80-100 kronor för 10-15 minuters massage för deras bebisar.

Bebis- och spärbarnsmassage används ofta för att dels skapa band mellan barn och föräldrar, dels för att lugna som lindra barn.

Spädbarnsmassage rekommenderas till exempel vid koliktillstånd, och då ska man försiktigt vidröra barnets kropp.

”Tänk på att ha varma händer. Gnid in dem med olja för att underlätta strykningarna. Du kan välja en kallpressad vegetabilisk olja från en vanlig livsmedelsaffär. Kallpressad olja är bäst mot barnets hud, då den inte innehåller parfym eller andra tillsatser”, skriver Vårdguiden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag