Kritiserad asylhandläggare fick fortsätta – varnas i nytt ärende

M/KD-budgeten tvingar Migrationsverket till nedskärningar
Handläggaren kritiserades förra året för att ha fattat extremt många asylbeslut på kort tid.
Foto: MIGRATIONSVERKET

Nyligen varnades två handläggare på Migrationsverket för att ha beviljat uppehållstillstånd till en person som var spärrad av Säpo.

Expressen kan nu berätta att en av de varnade handläggarna är samma person som förra året uppmärksammades för att ha fattat 83 asylbeslut på en vecka.

– Vår personalansvarsnämnd har gjort bedömningen att vi har fortsatt förtroende för medarbetaren, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Det var i slutet av januari som två handläggare på Migrationsverket varnades för tjänstefel av myndighetens personalansvarsnämnd, där bland andra generaldirektör Mikael Ribbenvik ingår.

Detta efter att handläggarna beviljat ett uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen – utan att uppmärksamma att ärendet spärrats av Säkerhetspolisen.

I ärenden med så kallade säkerhetsindikatorer ska Migrationsverket konsultera Säpo innan uppehållstillstånd beviljas.

Personalansvarsnämnden skriver i sitt beslut att misstaget inte kan bedömas som ringa, men att Migrationsverket har fortsatt förtroende för båda handläggarna, varningarna till trots.

LÄS MER: Migrationsverket släppte in asylsökande trots Säpovarning 

Fattade 83 asylbeslut på en vecka

Expressen kan nu berätta att en av de varnade handläggarna uppmärksammades i medier redan förra året, men då i ett helt annat ärende.

Det var Göteborgs-Posten som först avslöjade att en teamledare på Migrationsverket fattat ovanligt många asylbeslut på mycket kort tid – som mest 83 beslut under en och samma vecka.

På den mest effektiva asylprövningsenheten i Sverige, skriver GP i samma artikel, fattades under 2013-2016 i snitt mindre än två asylbeslut per beslutsfattare och vecka.

Under en vecka fattade teamledaren alltså ungefär 45 gånger så många asylbeslut som en genomsnittlig handläggare på landets snabbaste enhet.

67 av de 83 personerna fick avslag.

Migrationsverket avfärdade kritiken med att ärendena varit färdigutredda under lång tid och lagts på hög i väntan på beslut – och att stickprover gjorts i efterhand för att för att garantera kvaliteten.

– Det ser på papperet ut som mycket, men jag har fått förklaringar som jag är nöjd med. De stickprovskontroller jag gjort visar inte på något sätt att det skulle finnas brister i kvaliteten, sa Migrationsverkets kanslichef Ulf Lindh till GP då.

”Har fortsatt förtroende för medarbetaren”

Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket, bekräftar för Expressen att en av de varnade handläggarna är samma person som fattade 83 asylbeslut på en vecka.

Nu har ju den här personen varnats för att ha missat en säkerhetsspärr, kan det ha varit en förhastad bedömning att det gick rätt till med de här 83 besluten?

– Nej, det här var ett ärende som var uppe i vår personalansvarsnämnd. Vi ser väldigt allvarligt på att man missar en säkerhetsindikator och av det skälet så har det ju också utdelats en varning. Men i beslutet från personalansvarsnämnden så framhåller man också att Migrationsverket har fortsatt förtroende för medarbetaren i rollen som beslutsfattare.

Men även den första händelsen stack ut och fick er att genomföra stickprover – nu har den här personen varnats i ett annat ärende. Är det rimligt att personen får fortsätta fatta beslut på Migrationsverket?

– Ja, vår personalansvarsnämnd har gjort bedömningen att vi har fortsatt förtroende för medarbetaren. 

Har personalansvarsnämnden vägt in den tidigare händelsen i sitt beslut?

– Vad personalansvarsnämnden har tagit ställning till kan jag inte säga, utan det har ju varit det här ärendet man har prövat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.