Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritikstorm mot Stefan Löfven om invandring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.
Foto: Samuel Unéus

S-ledaren Stefan Löfvens uttalanden om arbetskraftsinvandring i en DN-intervju i dag har skapat en kritikstorm i sociala medier.

Därför publicerade Dagens Nyheter ett längre utdrag ur intervjun med Stefan Löfven:

– Det faktum att regeringen tillsammans med Miljöpartiet har spätt på den här arbetskraftsinvandringen i samma stund som vi har människor här som skulle kunna ta jobbet om de får rätt utbildning. Det är det jag menar är fel.

Artikeln som publicerades i DN på söndagen handlar om Sverigedemokraternas framgångar i opinionsmätningarna.

Stefan Löfven säger att regeringens ekonomiska politik ligger bakom SD:s framgångar.

Och att Miljöpartiets uppgörelse med regeringen om att öka arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU bidragit till situationen.

– Det underlättar inte problemet, säger han i den ursprungliga versionen av DN-artikeln.

På mikrobloggen Twitter diskuterade många på söndagen hans uttalanden. Flera tolkade Löfvens svar som att han menade att arbetskraftsinvandringen är för stor.

Åkte mycket taxi

På eftermiddagen publicerade DN ett längre utdrag ur intervjun  på nätet.

På DN:s fråga om Miljöpartiets uppgörelse verkligen är fel eftersom det har öppnat upp gränserna mer, svarar Löfven:

– Ja, alltså... När jag var IF Metalls ordförande åkte jag oerhört mycket taxi. Jag åker mindre taxi i rollen som partiordförande. Då träffade jag många civilingenjörer, läkare och andra välutbildade människor som inte kommer in på svensk arbetsmarknad. Att i det läget släppa den reglerade arbetskraftsinvandringen ökade faktiskt antalet människor på arbetsmarknaden med drygt 10 000 personer per år, från en arbetskraftsinvandring på 4 000–5 000 människor per år till 13 000–14 000–15 000 människor. Dessutom har det varit dåligt reglerat hur deras villkor faktiskt ser ut. Det underlättar inte problemet.

"Har ingen majoritet"

Reportern Mats J Larsson frågar då om detta har bidragit till att "SD åkt upp i opinionen på senare tid". Då svarar Löfven:

– Ja, men mitt huvudfokus är att vi ska ha en human, rättssäker flyktingpolitik, en generös sådan. Människor som söker skydd i Sverige ska få det. Men det faktum att regeringen tillsammans med Miljöpartiet har spätt på den här arbetskraftsinvandringen i samma stund som vi har människor här som skulle kunna ta jobbet om de får rätt utbildning. Det är det jag menar är fel.

I den nya versionen av artikeln finns också fågan om Löfven tycker att man borde "stoppa den här arbetskraftsinvandringen" med.

– Nu har vi ingen majoritet i parlamentet för det. Då har vi försökt se till att villkoren för de som kommer hit blir bättre. Men jag tyckte då, och jag tycker fortfarande att det var fel att öppna upp det här. Det har inte varit bra, säger Stefan Löfven till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.