Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kritiserar polisen efter att den publicerat ett Instagram-inlägg om regeringens lagändring om hårdare straff för den som angriper blåljuspersonal.
https://twitter.com/martenschultz/status/1212446916816113664?s=21Under det ursprungliga inlägget, som nu är borttaget, har myndigheten svarat på flera kommentarer. Vissa av svaren innehåller direkta felaktigheter:
”Det vore klädsamt om du läste på lite om hur samhället fungerar. 'Vi', det vill säga polisen 'hittar inte på' lagar. Det gör lagrådet varpå riksdagen beslutar”, skriver polisens huvudkonto bland annat i ett svar till en annan kommentar.
Det är inte Lagrådet som tar fram lagförslag, utan regeringen och riksdagen. Lagrådet granskar och yttrar sig om redan existerande förslag.
Kasta banger: Livstids fängelse
I inlägget skriver polisen vidare:
”Att kasta sten mot polis, brandkår och ambulans, hota poliser eller annan blåljuspersonal eller på annat sätt sabotera blåljusverksamhet kan från och med idag innebära fängelse upp till livstid vid grovt brott. Att kasta en banger mot polis ger i fortsättningen fängelse i minst ett år.”
Mårten Schultz kallar detta för ”direkta felaktigheter”.
Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt och domare i brottmål, kommenterar:
– Det är ju inte direkt felaktigt, eftersom det finns livstid i straffskalan. Men det är inte troligt. Straffskalan börjar på ett år om det bedöms som grovt, och sen ska man lägga till försvårande omständigheter förbi 18 års fängelse och livstid. Det är väldigt svårt att se hur det skulle kunna gå till. Det är inte formellt felaktigt, men det är inte praktiskt tänkbart, säger Fredrik Nydén.
Han var själv kritisk mot regeringen och polisen när lagförslaget presenterades.
– De stod på presskonferensen och sa att man skulle åka i fängelse om man angriper polisen, men det är inte sant. Det är inte det man vill, i alla fall inte enligt det man skriver i förarbetena. Sedan kanske man vill något annat politiskt, men det är inte den ordern man har gett domstolarna.
Fredrik Nydén anser att myndigheter bör vara försiktiga med att utlova påföljder när en lag aldrig har prövats i domstol.
– Det har jag inte varit med om tidigare, säger han.
Kritiken mot polisens ton
Mårten Schultz riktar även kritik mot polismyndighetens ton på Instagram, och hänvisar till följande svar till en användare:
”Din perceptionsförmåga imponerar inte nämnvärt. Om du läser Norrmalms inlägg en gång till och försöker förstå vad de skriver så kanske vi kan få se mer relevanta inlägg från dig i fortsättningen”, skriver polismyndigheten.
Kritiken delas av tunga namnen
Mårten Schultz kritik delas av flera tongivande poliser.
”Beklagligt med tonen och uppgifter som är felaktiga. Ett myndighetskonto ska vara sakligt och korrekt!”, skriver Mats Karlsson, enhetschef vid polisen i region Syd.
Områdespolisen Viktor Adolphson, på sociala medier känd som YB Södermalm, har retweetat den kritiska tråden.
”Jag är själv så där dryg i tonen stundtals. Så det vill jag inte kritisera. Kasta sten osv.. Men uppgifter ska ju vara korrekta. A och O”, skriver Adolphson.
Även före detta diplomaten och juristen Liselott Agerlid delar kritiken:
”Klok o sansad tråd om myndigheters användning av sociala media. Polisen har lysande möjlighet att upplysa och engagera allmänheten gm närvaro där allmänheten finns - men det måste bli rätt”, skriver hon.
Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen, svarar i tråden:
”Såg att det tydligen redan är borta. Det kontot hanteras nationellt - men jag har också ställt frågan om vem som besvarat frågorna där.”
Polisens försvar: ”Mänskliga faktorn”
Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på polisen, kommenterar kritiken:
– Det har publicerats ett inlägg med felaktig information. Det är nu åtgärdat och uppföljning görs för att det här inte ska ske igen, säger han och fortsätter:
– Det är av största vikt att allmänheten kan ha förtroende för den information som publiceras.
Hur hände det här?
– Det handlar om den mänskliga faktorn.