Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritikstorm mot Ekeroth efter inlägg om kraschen

Här syns hur planet kraschar i Iran – Första bilderna från dödskraschen enligt obekräftade uppgifter.
Kent Ekeroth får nu hård kritik. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderata riksdagsmannen Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annika Strandhäll. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-politikern Kent Ekeroth kritiseras nu hårt efter en tweet om flygkraschen i Iran där flera svenskar miste livet.

Tweeten består av en skärmdump av P4 Jönköpings artikel om att unga smålänningar omkommit i kraschen, och Ekeroths egna ironiska kommentar: ”Smålänningar” 😂🙈.

Ekeroth, som fortfarande är aktiv i SD efter att ha lämnat partitoppen, får nu kritik från flera läger.

”Om jag dör i en flygkrasch så önskar jag att ni har hjärta att kalla mig Solnabo.”, twittrar M-politikern Hanif Bali.

17 personer bosatta i Sverige omkom i flygolyckan utanför Teheran under onsdagen. Två av dem var från Småland, något som lokalradion P4 Jönköping uppmärksammade.

Det fick Kent Ekeroth att reagera och lägga ut en tweet där han verkar vilja uppmärksamma att det rörde sig om ensamkommande flyktingbarn.

Foto: Twitter

Ekeroths tweet möter nu hård kritik från både höger och vänster. 

”Svenskar dör i en flygkatastrof och de som kallar sig sverigevänner tar tillfället att sprida rasism och förakta de som dött. Det är vi andra som nu har ansvaret för att sätta gränsen , tystnad räcker inte.”, skriver S-politikern och tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll.

”Om jag dör i en flygkrasch så önskar jag att ni har hjärta att kalla mig Solnabo.”, twittrar M-politikern Hanif Bali.

Även från SD-håll kommer kritik mot Ekeroths tweet. Så här skriver SD-riksdagsmannen Jonas Andersson på sin Facebooksida:

”Även de nu förolyckade som hade kommit till Sverige som ensamkommande var människor av kött och blod, med egna drömmar och mål, och med föräldrar och vänner som nu är förtvivlade av sorg och saknad.

Ja jag förstår att det är medias användning av begreppet ”svenskar” och ”smålänningar” man nog egentligen vill kritisera, men kanske det finns en bättre dag och plats för det.”.

Ordföranden i SD Värmdö, där Kent Ekeroth är suppleant i styrelsen, Håkan Johansson, kommenterar via SD:s pressavdelning:

”Att plocka billiga politiska poäng på en sådan tragedi är fel och inget som vi står bakom”

Ekeroth: ”Vänstern spelar dumma”

I en krönika på den SD-närstående sajten Samhällsnytt skriver Kent Ekeroth ett svar på kritiken: ”Jag tweetade då något raljant där jag menade att ordet ”smålänning” kanske inte är vad en vanlig svensk förknippar med ”ensamkommande”. Men då artikeln handlade om den tragiska olyckan i Iran gjorde vänstern vad de är bäst på – att spela dumma för att skapa ett drev.”

Expressen har varit i kontakt med Kent Ekeroth som inte vill kommentera utöver sin krönika.

Expressens reporter på plats på olycksplatsen

176 personer omkom i kraschen i Teheran. 17 av dem var bosatta i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.