Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiserad broschyr om barnäktenskap stoppas

Barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).
Foto: TT
Caroline Szyber (KD).
Foto: KRISTDEMOKRATERNA
Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Migrationsverket och Socialstyrelsen gick ut med informationsbroschyren "Till den som är gift med ett barn". 

Men efter stenhård kritik drar man nu tillbaka materialet. 

– Jag saknar ord, det är häpnadsväckande, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) om broschyren. 

Informationsbroschyren "Till dig som är gift med ett barn" vänder sig till människor som nyligen kommit till Sverige och är gifta med barn. 

Där skriver man att barnäktenskap är förbjudet i Sverige och informerar om att barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare räknas som ensamkommande även om de är gifta. 

Drar tillbaka broschyren 

Men man går även ut med praktisk information till den som kommer till Sverige och är gift med ett barn, vilket nu väcker stark kritik. I informationsbladet skriver myndigheterna: 

"Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till."

Broschyren har mötts av massiv kritik och under förmiddagen har Socialstyrelsen haft ett krismöte med chefer som kallats in från påskledigheten, skriver TV4 Nyheterna.

Petra Rinman är chef för kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga på Socialstyrelsen.

– Vi har bestämt oss för att dra tillbaka materialet. Vi ska se över detta och ta del av den kritik som har kommit under dagen, säger hon. 

Ansvarig minister kritisk 

Broschyren är enligt henne en del av regeringsuppdrag som Socialstyrelsen fått för att fram en vägledning för Socialtjänsten. 

Expressen har varit i kontakt med Migrationsverket som med tanke på Socialstyrelsens uppdrag hänvisar till dem. 

Under förmiddagen har broschyren mött stark kritik från politiskt håll. 

– Det får inte gå att tolka information från svenska myndigheter på lite olika sätt. När det gäller frågan om barnäktenskap så är det inte tillåtet i Sverige och det måste framgå med all önskvärd tydlighet, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).

"Man tar sig för pannan"

Även L-ledaren Jan Björklund är mycket kritisk till broschyren. 

– Man tar sig för pannan, det är en oacceptabel flathet som ligger bakom den här broschyren. Det är närmast utformat som en turistinformation, säger han och fortsätter:

– Mitt krav är att de omedelbart drar in informationsbroschyren, det beslutet borde fattas i dag. Vi måste få fram en lagstiftning som ger ett totalförbud mot barnäktenskap. Varningsklockorna måste ringa hos Migrationsverket och Socialtjänstens handläggare när man misstänker barnäktenskap. 

Även hans partikamrat Gulan Avci upprörs och skriver i en kommentar: 

"Det är inte bara ”olämpligt” att barn under 15 år bor med det barnet blivit bortgift med som det står i broschyren, utan det är olagligt, något som vid det här laget borde vara en självklarhet."

"Ordet fängelse finns inte med"

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström är också kritisk, till TT säger han: 

– Den största bristen är att ordet fängelse inte finns med, utan att den ger lite råd och tips om hur man ska förhålla sig om man har ett förhållande som vår äktenskapsbalk förbjuder, säger han. 

På Twitter har många reagerat på tonen i broschyren. Kd-riksdagsledamoten Caroline Szyber skriver på Twitter: "Att denna rapport ens getts ut. Och skrivningarna i den är så otydliga. Man tror att det är ett skämt men det är Sverige 2018"

https://twitter.com/CarolineSzyber/status/979256076163076096

"För glättigt och för svensk-byråkratiskt. Som om det vore CSN eller vaccination. Och var är ordet fängelse?" skriver Tobias Billström (M) på Twitter.

https://twitter.com/TobiasBillstrom/status/979256701370228736

Det finns även en motsvarande broschyr som vänder sig till barn som är gifta och kommer till Sverige med rubriken "Till dig som är ny i Sverige, under 18 år och gift". När finns bland annat information om att ingen kan tvinga ett barn att gifta sig och att ingen får slå eller utnyttja ett barn. 

Expressen söker Socialstyrelsen och Migrationsverket för en kommentar. Den handläggare som står som ansvarig för rapporten vill inte kommentera innehållet. 

"Är du gift?"

I mars 2016 släppte Migrationsverket rapporten ”Är du gift?”, som slog fast att 132 barn i Sverige hade angivit att de var gifta.

Samtliga barn i rapporten uppgavs vara utan vårdnadshavare i Sverige.

Samtidigt konstaterades att det ”troligen finns ett mörkertal” och att ”utredningen inte med säkerhet kan svara på hur många gifta barn som är inskrivna i mottagningssystemet i dag”.

Olga Persson är generalsekreterare för Unizon – en organisation som samlar 130 svenska kvinno- och övergreppsjourer. När hon får höra titeln på Migrationsverkets och Socialstyrelsens ena broschyr börjar hon först skratta.

– Det är bisarrt, rubriken är bisarr, säger Olga Persson.

"Man kan inte ha sex med ett barn"

Hon menar att materialet förmodligen är tänkt att vara lättförståeligt, men att resultatet blir kontraproduktivt.

– Nu har man försökt att använda ett enkelt språk, så att den som läser det ska förstå. Men resultatet blir att man i det här fallet ställer sig på förövarens sida, säger Olga Persson.

I grunden menar Olga Persson dock att den här typen av material är bra:

– Socialstyrelsen har ju ett regeringsuppdrag för att ta fram den här typen av information. I grunden är det förstås bra.

Vidare ställer hon sig tveksam till flera av formuleringarna i materialet:

– Det finns egentligen ingenting som heter barnäktenskap – man kan inte vara gift med ett barn i Sverige. Och man kan inte ha sex med ett barn, det är alltid en våldtäkt enligt svensk lagstiftning, säger Olga Persson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.