Kritikstorm efter NRK:s explicita sexguide

Följ senaste nytt i Expressen TV.
NRK publicerade en sexguide – som inte mottogs väl av läsarna.
Foto: Johansen, Erik / TT NYHETSBYRÅN

Norska NRK har publicerat en ovanligt utförlig sexguide med bilder på människor i olika ställningar. 

Anmälningarna har vällt in sedan publiceringen – men kanalen försvarar beslutet. 

– Unga människor får en stor del av sin sexualundervisning från porr, och vuxna har sex på sätt som de inte gillar, säger redaktionschef Reidar Kristiansen.

Sexställningar som ”69:an”, ”stående doggy” och ”rimming” är alla inkluderade i den norska public service-kanalen NRK:s nylanserade sexguide

Det är även möjligt att som läsare välja alternativ i sexguiden, såsom ”man och man” eller ”ont i ryggen” och få fram de ställningar som passar. 

Den explicita guiden har upprört många norrmän – och anmälningarna mot kanalen har haglat. Nästan 100 anmälningar har skickats in, rapporterar VG

Klagomålen handlar huvudsakligen om att folk anser att det inte är en del av NRK:s uppdrag att göra journalistik om sex, rapporterar tidningen. En del ifrågasätter nyhetsvärdet i sexguiden och reagerat på att sexguiden fanns på NRK:s första sida. Andra uppfattar bilderna som stötande. 

”Vi visar inga könsorgan”

Chefredaktör Reidar Kristiansen svarar nu på kritiken i VG, och säger att han förstår att folk reagerar, men försvarar också beslutet:

– Vi visar inga könsorgan, vi har tagit bilderna på avstånd, vi har gjort dem svartvita för att skilja dem från porr och vi har lyckats visa att paren på bilderna är riktiga par. 

Han försäkrar också läsarna om att det inte handlar om att fotografera paren mitt i akten.

– De har inte sex på bilderna.

Motaktion till porren

Enligt Kristiansen baserade projektet sig på två ”utmaningar i dagens samhälle” skriver VG.

– Den ena är att ungdomar får den större delen av sin sexualutbildning från porr och den andra är vuxna som har sex på sätt som de inte gillar, säger Kristiansen.

Mer utrikes:
Körde ihjäl polis – kollade på porr bakom ratten

En man som står åtalad för att ha kraschat in i en polis i Kentucky, ska enligt CNN ha tittat på porr på sin telefon, bakom ratten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.