Kritikstorm efter Löfvens uttalande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig", skriver Löfven bland annat i sitt inlägg på Facebook.
Foto: Facebook
Stefan Löfvens, S, kommentar på Facebook om utvecklingen på Gazaremsan har väckt starka reaktioner.
Foto: Henrik Montgomery / Tt

"Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig."

Stefan Löfvens, S, kommentar på Facebook om utvecklingen på Gazaremsan har väckt starka reaktioner. 

"Palme vrider sig i graven. Avgå", skriver Robin Rodrigues på Facebook. 

På lördagskvällen kom kommentaren om den pågående konflikten mellan Israel och Hamas på S-ledaren Stefan Löfvens officiella Facebook-sida. 

"Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig" stod det bland annat. 

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. I skrivande stund har 1 415 personer kommenterat och inlägget har delats över 600 gånger. Många är kritiska mot Stefan Löfvens uttalande. 

"Stefan vilket fegt uttalande! Låter precis som taget ur ett CNN reportage. Men tack för att du gör det enklare att välja i september!", skriver Natacka Pancha. 

Många gör också kopplingen till Olof Palmes engagemang i frågan. 

"Palme vrider sig i graven. Avgå", skriver Robin Rodrigues.

Frida Edman beskriver Löfvens uttalande som ett "politiskt snedtramp". 

"Vi sossar vet bättre än att uttala sig så dogmatiskt i en av de mest känsligaste internationella frågor. Vi måste våga vara tydliga här. Staten Israel bryter mot internationell rätt och vi måste erkänna Palestina. Låt det vara utgångspunkten."

Alla inte negativa 

Stefan Löfven avslutar inlägget med att uppmana till eldupphör. 

"Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet."

Även om de flesta kommentarer är kritiska finns det de som är positiva. 

"TACK, Du tar inte bara parti för den ena sidan, utan tar tag i allvaret som drabbar båda...!!!!", skriver Lena Boquist. 

"Klassisk stridsfråga"

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, är inte förvånad över att inlägget har väckt starka reaktioner. 

– Det här är en klassisk stridsfråga inom socialdemokratin och socialdemokratin klassiskt har varit Israel-vänner. Sedan under Palme-perioden blev man palestinier och med (Göran) Persson kom Israel tillbaka. 

Enligt Stig-Björn Ljunggren finns det två lag när det gäller konflikten. 

– Det krävs väldigt lite för att man ska bli inskriven i det en eller andra. Om man säger att Israel har rätt att försvara sig, som i alla andra sammanhang skulle vara en rätt oskyldig formulering, uppfattas det i det här fallet som oerhört kränkande eller som ett tydligt ställningstagande.

Stig-Björn Ljunggren tror att uttalandet kan komma att användas emot honom internt. 

– De som internt ha varit ute efter Löfven och kritiserat honom och inte har hittat någon fråga har nu för första gången fått en fråga de kan smälla på honom med. Då gör de inte bara det på grund av åsikten i frågan utan att de ogillar hans pragmatiska hållning, och vill ha honom i vänsterbåset. 

Expressen.se har sökt Stefan Löfven som ännu inte har återkommit med en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.