Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritikerna: SVT:s ursäkt räcker inte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Belinda Olsson.

Efter hård kritik backade SVT:s "Debatt" något på fredagen.

Eftersnacket - där Haddiles mamma ringdes - har tagits bort.

Men det räcker inte menar flera kritiker.

– Man behöver ta ett steg till, säger statsvetaren Ulf Bjereld som var starkt kritisk mot programmet.

I SVT:s "Debatt" i torsdags debatterades tvååriga Haddiles öde. Men programmet drog snabbt på sig kritik - bland annat för att en man som påstod sig ha haft kontakt med Haddiles mamma bjöds in med kort varsel samt att Haddiles mamma ringdes upp i direktsändning.

På fredagen medgav SVT att det hade varit dumt att försöka kontakta mamman - och programmets "Eftersnack" togs bort från SVT:s hemsida.

"Måste ta ansvar"

Men det räcker inte menar flera av personerna som kritiserade programmet.

– Det är ett steg tillbaka, men man behöver ta ett steg till. Man påstår här från "Debatts" sida att man hade ny information och att det var viktigt att ta fram till. Men man har också ansvar för hur man presenterar den, säger statsvetaren Ulf Bjereld som hade kallat programmet "ett redaktionellt haveri".

– Jag tycker att man gör två övertramp, det ena var att ringa upp mamman, och det har man bett om ursäkt för och det är bra. Men det andra var att ha den här mannen i direktsändning. Om man känner omsorg för barnet så kanske det hade varit bättre att vänta en vecka till i stället för att kasta ut det.

"Enda positiva"

Daniel Nordström, chefredaktör för Västerbottens Folkblad kallade debatten för "osmaklig". Han säger att han uppskattar att SVT tog bort "Eftersnack" från sin hemsida.

– Det är det enda positiva i den här historien. Men det är inte bara det som var fel och det borde de känna själva.

Haddiles advokat Carl-Olof Lindberg säger att han instämmer i kritiken som programmet har fått.

Han tycker också att det fanns fler tveksamheter än inslaget då de försökte ringa upp Haddiles mamma.

– Jag tycker att det var lika olämpligt att släpa fram den mannen som sa sig ha haft kontakt med mamman i det här sammanhanget och sakna underlag att ställa frågor till honom, säger han.

Detta har hänt

• 21 SEPTEMBER:

SVT:s Sydnytt berättar om tvååriga Haddile som ska utvisas trots att ingen vet var hennes föräldrar finns.

• 22 SEPTEMBER:

Nyheten om Haddiles öde har fått stort genomslag i medierna. Expressen berättar historien om flickan, som övergavs av mamman tre veckor efter födseln och omhändertogs av de sociala myndigheterna. På Expressens hemsida skriver 43 600 läsare på uppropet för Haddile.

• 23 SEPTEMBER:

Barnombudsmannen kallar socialstyrelsen och migrationsverket till krismöte. På kvällen meddelar migrationsverket att det inte kommer ske någon utvisning innan domstolen har tagit ställning till överklagan. Dessutom lovade verkets rättschef att Haddile får stanna i familjehemmet i Broby under tiden som sökandet efter mamman pågår.

• 24 SEPTEMBER:

Haddile och hennes fosterföräldrar Malén och Miklos Liewehr medverkar i SVT:s Godmorgon Sverige. De är lättade över migrationsverkets beslut, men uttrycker oro för framtiden.

• 26 SEPTEMBER:

SVT Debatt uppger att migrationsverket har kontaktats av personer som påstår att de talat med Haddiles biologiska mamma. Mamman ska enligt uppgifterna vilja ha tillbaka sin dotter.

• 27 SEPTEMBER:

Haddiles öde debatteras i SVT:s "Debatt" vilket orsakar tittarstorm. En man som säger sig ha haft en relation till Haddiles mamma, och som ska ha haft kontakt med henne, medverkar och säger att hon vill ha tillbaka sin dotter men motarbetats av svenska myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.