Kritikerna gör tummen upp – och ner

Publicerad
Flera av FRA-lagens hårdaste kritiker ger tummen upp för regeringens presenterade tillägg.
Men de politiska motståndarna i opposition låter sig inte blidkas och kallar tilläggen ett hafsverk.
Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s) är inte nöjd med tilläggen.
- Så här lagstiftar man inte i demokratier. Man utreder saker ordentligt innan man lagstiftar. Det här är bara ett hafsverk, säger han till TT.
Även miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är fortsatt kritisk och står fast vid att lagen måste rivas upp.
FRA-lagen har kritiserats för bristande rättssäkerhet och dåligt skydd för den personliga integriteten. Den förre Säpochefen Anders Eriksson, numera ordförande i statliga Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, hörde tidigare till de hårdaste kritikerna. Han är glad över att regeringen vågat ta till sig kritiken och föreslagit tillägg till lagen.
- De förändringar som nu görs är ju rätt omfattande och tillgodoser i allt väsentligt de krav när det gäller ett bättre skydd för den personliga integriteten och ökad rättssäkerhet som jag tidigare har ställt, säger Eriksson.
Även Centrum för rättvisa, som anmält FRA-lagen till Europakommissionen för mänskliga rättigheter välkomnar tilläggen.
- Det väsentliga är att de krav som finns i Europakonventionen och de krav som finns i grundlagen respekteras, säger organisationens chefsjurist Clarence Crafoord.

Av Malin Ekmark/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag