Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritikerna fruktar kaos – med nya valreglerna

Frågan om Joe Bidens son i Ukraina kom upp under en debatt mellan demokratiska kandidater nyligen.
Joe Biden.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bernie Sanders.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Tom Steyer, Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar.
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN

De första rösterna avläggs i delstaten Iowa på måndag i demokraternas kamp om vem som ska bli partiets presidentkandidat.

Men vi riskerar få två vinnare när kvällen är över.

Det kan bli resultatet av demokraternas nya valregler för Iowa.

Det har varit rekordmånga demokrater som känt sig kallade att få chansen att utmana president Donald Trump i höstens amerikanska presidentval. Stundtals har det sett rätt kaotiskt ut.

Men på måndag går startskottet på allvar. Först ut - som alltid i modern tid - är delstaten Iowa.

Det kampen i slutänden handlar om för demokraternas kandidater är att vinna en majoritet av de cirka 4 000 delegater som kommer att samlas vid sommarens konvent i Milwaukee. Varje delstat är värd ett visst antal delegater, beroende på befolkningens storlek.

Så Iowa är egentligen inte värt så mycket. Bara 41 delegater. Men eftersom delstaten är först ut så har den historiskt sett varit mycket viktig.

Ja, i det demokratiska partiet har den som vunnit Iowa även gått vidare och vunnit nomineringen varje valår sedan 2000.

Så ja, alla vill vinna Iowa. Favoriterna i år enligt mätningarna är Bernie Sanders och Joe Biden. Sanders tillhör partiets vänsterkant och kallar sig öppet för socialist, Biden tillhör mittflygeln.

Iowa har dock ett speciellt valsystem. Här hålls inte primärval där väljarna har hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster i hemlighet.

I stället träffas de som tänker rösta i Iowa på kvällen klockan 19.00 i någon av cirka 1 700 vallokaler. De samlas på olika platser i lokalen och visar öppet för alla vem de tänker rösta på.

Fler resultat redovisas 

Reglerna säger vidare att den kandidat som inte får 15 procent av rösterna i den första valomgången, slås ut. De som stött en förlorande kandidat kan dock välja att i stället stödja någon annan.

Det är precis vad som kommer att hända på valdagen. I praktiken har fyra, kanske fem av kandidaterna en chans att nå över 15 procent, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg och möjligen Amy Klobuchar.

Demokraternas senaste valdebatt, den 14 januari. Nu är det dags för väljarna att börja rösta.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Bernie Sanders är riktigt långt ut på vänsterkanten och det oroar en del andra demokrater. Vi kan alltså få en situation där Bernie Sanders vinner flest röster i den första omgången, men där Biden ända tar slutsegern eftersom han plockar upp fler röster i nästa omgång.

Och det är här de nya valreglerna träder in. Eller snarare regler för hur resultatet ska redovisas.

Tidigare har Iowa bara redovisat vilka som i slutänden vann delegaterna och hur många. Delegaterna fördelas proportionerligt.

Men år 2016 blev valresultatet mycket jämnt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, Hillary vann med ett par tiondelsprocent. Men Sanders anhängare menade att han missgynnats av systemet.

Så i år kommer tre resultat att redovisas. Delegaterna kommer fortfarande att redovisas, men det kommer också hur många röster kandidaterna fick i första valomgången och hur många de fick i den sista.

Iowa handlar mycket om att skapa politiskt momentum inför det första primärvalet i New Hampshire veckan efter. Den som vinner Iowa gör förstås allt för att utnyttja det.

Men i år kan vi alltså få två vinnare. En som tar hem flest delegater (det som i sanningens namn är det som betyder något), och en som fick flest röster i den första valomgången.

Kritikerna: ”Kaos och förvirring”

Kritikerna menar att detta bara riskerar leda till kaos och förvirring.

– Att redovisa flera siffror kommer bara att göra det mer förvirrande för nyhetsorganisationer och folk som följer valet, säger Derek Eadon, till AP. Han arbetade för Julian Castro, en av demokraterna som hoppat av.

– Folk kommer att vilja veta vem som vann, och jag vet inte om det finns en konsensus om vilken siffra som kommer att användas.

Bernie Sanders säger att han siktar på att vinna alla tre kategorierna, men också att han kommer att lägga tonvikt vid det första valresultatet. Det är just Bernie Sanders som leder i många mätningar och ser ut att få just flest röster initialt.

Detta kommer sedan inte att vara ett problem i den överväldigande majoriteten av delstater som håller primärval. Där sker bara ett val, och delegaterna fördelas proportionerligt.

Året bjuder på en del viktiga nyheter i kalendern. Redan vid mitten av mars kommer cirka 60 procent av delegaterna att vara fördelade, ett resultat av att Kalifornien - den folkrikaste av delstaterna - håller sitt primärval tidigare än normalt.

Vid primärvalen 2016 och 2008 pågick kampen mellan huvudmotståndarna fram till sen vår eller tidig sommar. Det kan mycket väl bli så igen, men en vänsterkandidat (troligen Sanders) och en mer mittorienterad kandidat (antagligen Joe Biden).

På måndag går startskottet, men räkna med många veckors valdrama innan det här är över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.