Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: WHO borde ha larmat tidigare

Ett expertteam från WHO har försökt kartlägga varför pandemin startade.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN

WHO borde ha slagit larm tidigare om coronaviruset.

Det slår Världshälsoorganisationens internationella covidpanel nu fast efter att de har granskat den globala hanteringen av pandemin.

”Med ett snabbt och konsekvent agerande i februari 2020 hade världen kunnat se mycket annorlunda ut i dag”, skriver panelmedlemmarna Ellen Johnson Sirleaf, Helen Clark och Anders Nordström på DN Debatt.

Coronapandemin var en katastrof som kunde ha undvikits utan att miljontals människor skulle ha förlorat livet, det menar WHO:s oberoende expertpanel som de senaste månaderna granskat den globala coronahanteringen.

Enligt panelen, som pratat med hundratals experter, borde WHO slagit larm om coronaviruset betydligt tidigare, då deras senfärdighet medförde att viruset han sprida sig.

”Det tog för lång tid för WHO att deklarera att smittan utgjorde ett internationellt hot mot människors hälsa – från att de första fallen av en okänd lunginflammation rapporterades i december 2019 till WHO:s deklaration den 30 januari, samma dag som det första fallet rapporterades i Sverige”, skriver panelmedlemmarna och fortsätter:

”Månaden efter, februari 2020, blev en förlorad månad i bekämpningen av viruset. Med ett snabbt och konsekvent agerande i detta skede hade världen kunnat se mycket annorlunda ut i dag”.

Kravet till vaccintillverkarna

Panelen uppmanar alla rika länder att dela med sig av vaccindoser till det globala vaccinationssamarbetet Covax.

Vaccintillverkarna uppmanas även att frivilligt dela licenser och teknologi med omvärlden.

”Världshälsoorganisationen (WHO) och Världshandelsorganisationen (WTO) bör snarast samla ledande aktörer, och om ingen överenskommelse kan nås bör ett undantag från det så kallade Trips-avtalet som reglerar patentskyddet för läkemedel omedelbart genomföras”, skriver panelen.


Så resonerar FHM om vaccin till barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.