Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”Tegnells ord är inte Guds lag”

Professorn Björn Olsens kritik mot Tegnell: ”Hans ord är inte Guds lag”.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Astra Zeneca vill ta fram en miljard doser coronavaccin redan till hösten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, säger att han förstår att vissa grannländer vill stänga gränsen till Sverige i sommar.

Han menar att Folkhälsomyndigheten misslyckats med att förstå hur smittan rör sig i Sverige.

– Vi är fortfarande på en platå och hackar.

I går presenterade Folkhälsomyndigheten testresultat om hur många som bildat antikroppar för covid-19. 6,7 procent bland de som undersökts mellan 20-64 år hade haft infektionen, och bland de testade i Stockholm var 7,3 procent positiva.

Folkhälsomyndigheten har betonat att antalet smittade tros vara högre nu, eftersom testresultaten är från i början av april.

– Det ligger på en nivå som möjligtvis är något lägre än vi förväntat oss, men inte någon jättestor skillnad med tanke på den osäkerhet som finns i de här siffrorna, sa Anders Tegnell till Expressen i går.

Enligt infektionsprofessorn Björn Olsen har man sett på viruset med ”influensaglasögon” och underskattat hur viruset rör sig i olika delar och grupper i samhället. 

– Det här viruset verkar gå väldigt mycket i kluster. Det ligger inte som en jämn bombmatta över en hel region.

”Tegnell har gissat ganska flitigt”

Han menar att ”den enda framkomliga strategin” nu borde vara att testa och smittspåra mer där viruset dykt upp. 

– Gör man det kan man få ner smittan väldigt snabbt.

Tidigare har statsepidemiologen Anders Tegnell sagt till Expressen att smittan inte spridits särskilt mycket i kluster i Sverige, och att det inte finns några tecken på att smittan sprids på det sättet längre.

– Anders Tegnells ord är ju inte Guds lag, utan Anders Tegnell har ju gissat ganska flitigt under de här månaderna, så jag skulle säga att han har helt fel här när det gäller klustersmitta, säger Björn Olsen.

På torsdagen hade ytterligare 40 dödsfall registrerats i Sverige, och 3 871 personer har nu bekräftats döda i covid-19. Folkhälsomyndigheten har upprepat att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser över Sveriges dödstal, och att länderna befinner sig i olika faser av smittspridningen.

– Är det så att vi inte har mer än 3-7 procents immunitet i befolkningen, då har vi en lång väg att gå om flockimmuniteten på något sätt kan hjälpa oss att kontrollera smittan, och det till priset av väldigt många onödiga dödsfall, säger Björn Olsen.

– Vi borde ha stängt ned.

”Måste harmonisera oss med resten av Europa”

Flera länder har nu vädrat en oro över svenskar som kommer in i landet när restriktionerna lättar. I Danmark vill flera oppositionspartier att gränsen ska öppnas för tyskar och norrmän, men inte för svenskar. När gränserna öppnas till Norge den 15 juni kan gränsen fortfarande vara stängd för svenska turister, enligt Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska på Folkehelseinstitutet.

Björn Olsen tycker att det är förståeligt.

– Vi måste harmonisera oss med resten av Europa vad gäller våra strategier, det skulle vi gjort från allra första början, så hade vi inte hamnat i den här situationen.

Enligt Anders Tegnell finns det inga skäl till en sån oro – just på grund av att fler beräknas ha smittats i Sverige.

– När vi kommer fram i sommar kan det vara så att vi har så pass många immuna i Sverige så att det kan vara säkrare att svenskar kommer dit än någon annan, säger han till TT.

SE MER: Hela tv-intervjun med professor Björn Olsen.

Professorns hårda kritik mot Tegnell: “Människor har dött i onödan”.

Hoppas att strategin gett en fördel

Anders Tegnell: Sveriges flockimmunitet kan bli mer effektivt än vaccin – ”Beror på hur pass bra vaccinet blir”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.