Kritiken: Talare i kyrkan spred prorysk propaganda

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Fredsarrangemanget i Lunds domkyrka på Hiroshimadagen 6 augusti har i efterhand fått kritik.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Svenska kyrkans fredsarrangemang i Lund har väckt starka reaktioner. 

En av talarna kritiserades i efterhand för att sprida prorysk propaganda.

Nu ber Svenska kyrkan om ursäkt och säger att de ska bli bättre på att göra research inför framtiden.

– Vi är angelägna om att inte ge felaktiga föreställningar om vår inställning till situationen i Ukraina och på det sättet skapa oro, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan.

Den 6 augusti hölls tal och bön i Lunds domkyrka för att minnas de som föll offer för atombomberna i Hiroshima och Nagasaki 1945. Arrangemanget hålls årligen sedan tio år tillbaka i samarbete med Svenska freds. 

Årets arrangemang har väckt starka reaktioner eftersom talaren i kyrkan, Anders Romelsjö, är redaktör för bloggen Global Politics. Bloggen har bland annat publicerat flera texter där Ukraina beskrivs som ”en marionettstat åt USA”, påstått att många ukrainare är högerextrema och att USA bedriver en militärbiologisk verksamhet i Ukraina som går ut över lokalbefolkningen. På sajten har det också hävdats att det finns argument för att Ryssland agerar i självförsvar.

Bland kritikerna mot Ramelsjös medverkan finns politiska chefredaktören för BLT, Anders Gustafsson, som skriver så här på Kristianstadbladets ledarsida:

”Vad man vill uppnå med sajtens publiceringar är uppenbart: i största möjliga mån ska Ukraina diskrediteras genom att utmåla dem som högerextrema och den ukrainska frihetskampen ska förminskas, liksom Rysslands skuld ursäktas, genom att framställa Ukraina som en marionett till USA.”

Anders Romelsjös svar

Anders Romelsjö säger att han tycker att Svenska kyrkan har fått fel bild av hans åsikter. Enligt honom har syftet med hans texter inte varit att svartmåla Ukraina eller att försvara Rysslands angrepp.

– Jag fördömde Rysslands agerande redan på förmiddagen den dag de angrep Ukraina.

Men du har publicerat texter om bland annat att Ukraina är en ”högerextrem marionettstat”. Hur rimmar det med att du fördömer Ryssland?

– Jag har publicerat artiklar av främst andra författare med viktig information om krigets bakgrund.

På frågan varför han publicerat dessa texter svarar Anders Romelsjö att han tycker att det är viktigt med det han kallar ”saklig information” och att ”bredda perspektiven”.

Svenska kyrkan: ”Det har gjort människor oroliga”

Domkyrkokaplanen Lena Sjöstrand i Lund säger att kyrkan fått kritik efter arrangemanget.

– Man har associerat honom med att han ifrågasätter att det är ett ryskt angreppskrig som pågår. Det har gjort människor oroliga och man har undrat ifall det är en ståndpunkt som vi också har, säger hon. 

Nu vill domkyrkan i Lund klargöra var man står i Ukrainakonflikten.   

– Svenska kyrkan stöder genom sin internationella hjälporganisation Ukraina och dem som utsätts för kriget där, påpekar Lena Sjöstrand. 

Hon säger att Anders Romelsjö var inbjuden som talare av Svenska freds lokalgrupp i Lund och att kyrkan i framtiden kommer att lägga mer tid på att göra research av talare som bjuds in. 

Ordförande för Svenska freds, Kerstin Bergeå, tycker att situationen i Lund har skadat organisationens rykte.
Talaren Anders Romelsjö är besviken på Svenska kyrkan och säger att de fått fel bild av hans åsikter.

Ordförande för Svenska freds, Kerstin Bergeå, menar att Andreas Romelsjös åsikter inte går ihop med organisationens värderingar. Trots att talet i kyrkan enligt henne inte var problematiskt, så var det fel att bjuda in honom till att börja med. 

– Det blir kontroversiellt när det är en person som spridit oacceptabla uttalanden som inte är förenliga med Svenska freds värderingar. Det är otroligt olyckligt att han bjudits in till Lunds domkyrka och att han kan förknippas med oss. 

Svenska freds ska nu utreda bakgrunden till det som hänt.

– Vi har fördömt, som riksförening, det som har skett. Nu måste vi samla styrelsen för att diskutera och utifrån den dialog vi för med lokalföreningen se hur vi kan förhindra att liknande situationer uppstår igen. Just nu tycker vi att det skadar vårt förtroende.

TV: Ryska taktiken – värvar mördare i fängelset

Fångarna lovas frihet och kortare fängelsestraff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.