Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: Stora skillnader på demensvården i landet

Michael Axenhus tycker att några av de sköraste grupperna drabbas av ojämlikheten.
Foto: SVT

Var du bor kan vara avgörande för när du får din demensdiagnos. 

Det är fem gånger vanligare att diagnostiseras med demens i Stockholm jämfört med Jämtland, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. 

– Hade man sett sådana här skillnader när det gäller till exempel bröstcancer hade det varit en stor nationell kris, säger forskaren Michael Axenhus i programmet. 

I de kommande programmen ”När jag inte längre minns dig” följer SVT:s reportrar Bo Sjökvist och Björn Tunbäck flera personer som drabbats av en demensdiagnos i ung ålder, innan de fyllt 65 år. 

Skådespelaren Nina Gunke, 67, berättade om sin alzheimer för första gången 2021. I Uppdrag gransknings nya avsnitt är hon och hennes dotter Niki med och berättar om hur diagnosen har påverkat dem. 

– Först ville jag inte träffa någon över huvudtaget. Jag kände att jag inte kunde träffa folk, jag ville inte träffa folk. Det var så skämmigt. Jag kunde inte svara på alla saker, jag glömde så otroligt mycket, säger Nina Gunke. 

Foto: SVT

Vilka symtom man drabbas av kan vara olika beroende på typ av demenssjukdom, och variera från person till person. Men, det är viktigt att få rätt diagnos för att kunna få en behandling. Det finns ännu inget botemedel, men det finns mediciner som kan lindra symtomen. 

Stora skillnader

I programmet avslöjas att det råder stora skillnader på andel demensdiagnoser i landet. Storstadsregioner som Stockholm och Uppsala sticker ut med många demensdiagnoser per 100 000 invånare över 65 år. Men i regioner som Kronoberg och Jämtland registreras långt färre demensdiagnoser, enligt Socialstyrelsens siffror. 

Stora skillnader mellan landets regioner.
Foto: SVT

Michael Axenhus är läkare och doktorand på Karolinska institutet. Han har undersökt hur möjligheten att få en demensdiagnos ser ut, beroende på var du bor. 

I Stockholm är det till exempel fem gånger vanligare att diagnostiseras med demens än i Jämtland. 

– Mest troligt är det en nedprioritering av demensvården i vissa regioner. Det är helt enkelt inte lika viktigt att prioritera demensvård som det är för vissa andra. Alternativt kan det vara svårt för vissa regioner att få till de resurser som krävs för att kunna driva en bra demensvård, säger Michael Axenhus till SVT. 

I Stockholm finns en välutvecklad demensvård, medan det i Jämtland inte finns en enda minnesmottagning, enligt Uppdrag granskning. 

Anna Granevärn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i region Jämtland Härjedalen, säger att hon inte är nöjd. 

– Vi har ett ganska litet sjukhus. Vi har ganska stora problem både med att kompetensförstärka, men också med att finansiera vår hälso- och sjukvård. 

”Drabbar alla lika hårt” 

Den stora gruppen som drabbas av demens är de över 80 år. Forskaren Michael Axenhus anser att de missgynnas av ojämlikheterna i vården. Han tror att det beror på åldersdiskriminering, säger han till SVT. Liknande skillnader finns inte när det gäller till exempel hjärtsjukdomar eller cancerdiagnoser. 

– Jag tror att man väljer att inte fokusera på de här grupperna, för man väljer att lägga resurserna på andra patientkategorier. Men det kokar ner till att bli diskriminering när det är så här uppenbara skillnader i landet. En folksjukdom drabbar alla lika hårt. Den gör ingen skillnad på om du är rik, fattig, bor på landet eller i stan. Därför ska alla ha rätt till lika typ av vård och samma förutsättningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.