Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: Partiledningen för försiktiga i migrationspolitiken

David Baas rapporterar från Sverigedemokraternas landsdagar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas partiledning är för försiktiga i migrations- och integrationspolitiken.

Det menar ungdomsförbundet Ungsvenskarna som ville pressa ledningen att skärpa åtgärderna för att invandrare ska återvända till sina hemländer eller anpassa sig till svensk kultur.

– Sansa er lite grand och lämna halmgubbarna till kommunisterna, sa SD-toppen Mattias Karlsson till ungdomsförbundarna under partiets pågående landsdagar.

Under Sverigedemokraternas pågående landsdagar i Karlstad ska partiet rösta om inriktningsprogram som ska ligga till grund för partiets politik inför valet nästa år. I migrationspolitiken vill partiet sätta ökat fokus på återvandring. Grunden är att återvandringen ska ske frivilligt men att incitamenten ska öka för att förmå invandrare att åka till sina hemländer. 

Ungdomsförbundet Ungsvenskarna tycker däremot att förslaget är för försiktigt. De vill i stället se ett nationellt mål för ett återvandringsnetto i invandringspolitiken – även om förbundet i dag inte vill sätta någon siffra på hur många som ska förmås att lämna landet. Utöver det vill Ungsvenskarna också inrätta en särskild återvandringsmyndighet.

”Varför ska vi inte fortsätta vara en hård röst?”

En annan fråga som kritiserades från flera ombud var att partistyrelsen använder ordet integration mer än assimilering. Integration innebär en process där invandrare och majoritetsbefolkningen anpassar sig till varandra och möts på mitten. Assimilation handlar däremot om att invandrare ensidigt ska anpassa sig till majoritetskulturen, det vill säga gå upp i svenskheten.

Ungsvenskarnas Rebecka Fallenkvist, känd från Sverigedemokraternas webb-tv-kanal Riks, tillhörde dem som från talarstolen kritiserade partistyrelsen:

– Våra väljare vet att vi vågar och inte kommer att backa från att ta de beslut som krävs utan att vara rädda för vad andra partier ska tycka eller vad public service ska fråga oss. Så varför ska vi inte fortsätta vara en hård röst i migrationsfrågan? Är det för att vi försöker bli en del av det etablissemang som vi själva påstår oss bekämpa?

Findel Madison, ombud från Stockholms stad, kritiserade att partistyrelsen så sällan använder ordet assimilering:

– Jag tror varken att vi som är här i dag eller våra sympatisörer vill se ett framtida samhälle som kännetecknas av att vi möts halvvägs med vissa invandrargrupper. Ett samhälle där vi käkar pyttipanna på måndag, raggmunk på tisdag, men på onsdag blir det kebab. På torsdag omskär vi våra söner och som fredagsmys blir det lite barnaga. På lördag skyler vi våra kvinnor och på söndag gifter vi bort våra döttrar till nån avlägsen kusin. 

– Jag tror däremot att vi som är här och våra sympatisörer hellre ser ett samhälle som kännetecknas av anpassning. Många kulturella intryck måste förkastas.

Mattias Karlsson: ”Sansa er”

Partistyrelsens representant Ludvig Aspling sa att ordet integration används eftersom själva politikområdet kallas det, men att partiets politik egentligen handlar om assimilering.

SD-toppen Mattias Karlsson reagerade på kritiken från ungdomsförbundet:

– Vi har den senaste tiden fått höra från olika delar av ungdomsförbundet att man ifrågasätter om partistyrelsen är för assimilation eller om vi vill ha ett mångkulturellt samhälle. Man har ställt retoriska frågor om huruvida partistyrelsen vill tillåta barnaga, man har lagt fram insinuationer om att partistyrelsen skulle anpassa partiets politik till åsikterna hos SVT och det har också påståtts att SD inte har någon återvandringspolitik och att man inte driver frågan, sa han från talarstolen och tillade:

– Ungdomlig entusiasm är fantastiskt och bra, men sansa er lite grand och lämna halmgubbarna till kommunisterna.

Ungsvenskarnas motioner röstades inte igenom under landsdagarnas votering under fredagseftermiddagen.


Se även:

Kängan efter SD:s firande: ”Stoppa igen champagnekorkarna”

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson: ”De kommer aldrig få nycklarna till Rosenbad”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.