Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Trump – efter orden om Powell

Blev 84 år gammal.
Donald Trump anklagar Colin Powell för att ha hjälpt Demokraterna under sin politiska karriär.
Foto: STEVE POPE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Colin Powells familj skriver på Facebook att den tidigare utrikesministen gått bort i sviterna av covid-19.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

Hyllningarna strömmade in efter nyheten om Colin Powells död.

Men en som inte skrädde orden var USA:s tidigare president Donald Trump – som i ett uttalande säger att medierna varit för snälla mot den bortgångne ex-ministern.

”Hoppas det händer mig”, säger han. 

I måndags kom beskedet att USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell avlidit i sviterna av covid-19. En sjukdom som han var vaccinerad mot, men som drabbade honom hårt då han led av försvagat immunförsvar på grund av flera cancerbehandlingar.

Många var snabba med att hylla Powell, bland annat USA:s 43:e president George W. Bush som sa att den tidigare ministern var en stor favorit bland landets tidigare presidenter.

– Han var otroligt respekterad både nationellt och utrikes. Och viktigast av allt, han var en familjefar och en vän, sa Bush till CBS.

President Joe Biden har i sin tur släppt ett skriftligt uttalande där han utrycker sin sorg över dödsfallet.

”Colin förkroppsligade de högsta idealen för en soldat och diplomat. Över allt annat förpliktade han sig för vår nations styrka och säkerhet”.

”Gjorde massor av misstag”

En som dock inte stämmer in i hyllningskören är expresident Donald Trump, som trots att Powell tjänade USA som republikan anklagar den tidigare utrikesministern för att ha gått Demokraternas ärenden.

”Han var en klassisk ”rino” (Republikan endast i partitäckningen, reds. anm), om ens det, han var alltid först med att attackera andra republikaner”, säger Trump.

I uttalandet kritiseras Powell även för USA:s invasion av Irak – som baserades på felaktiga uppgifter om att Saddam Hussein utvecklat massförstörelsevapen.

”Han gjorde massor av misstag, men oavsett må han vila i frid”.

Donald Trumps skriftliga uttalande efter Colin Powells död.

Stark kritik mot Trump

Trumps syrliga kommentar har väckt stark kritik, bland annat från den amerikanska statsvetaren Larry Sabato, grundare av University of Virginia Center for Politics, som skriver på Twitter att expresidenten splittrat det Republikanska partiet.

”Ingen anständig människa kommer att försvara Trumps elaka, illsinniga och narcissistiska uttalande om general Powell”, skriver han.

New York Times-journalisten Maggie Haberman, som rapporterat mycket om Trump, skriver i sin tur på Twitter:

”När valet står mellan att uttala sig barmhärtigt om någons död eller inte säga något alls, tar Trump en helt annan väg”. 

Kritik kom även från New Jerseys demokratiska guvernör Phil Murphy och CNN-journalisten Jim Sciutto:

”Ex-president Trumps kommentar om den bortgångne Colin Powell är bland det mest avskyvärda han har sagt, vilket säger något”, skriver Murphy på Twitter.

”Läser – men väljer att inte dela med mig av – Trumps uttalande om Colin Powells bortgång, en påminnelse om att det inte finns någon botten”, skriver Sciutto på Twitter.

Öde bilderna inifrån Trumps lyxhotell

Nya dokument visar på massiva förluster för Trumps lyxhotell – gick back med 600 miljoner dollar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.