Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Tegnells ord om barnsmitta

Antalet inlagda på iva och dödsfall fortsätter minska.
Anders Tegnell står fast vid att barn är mycket mindre smittsamma än vuxna.
Foto: CLAUDIO BRESCIAN /TT / TT NYHETSBYRÅN
19,4 procent av 0–10-åringarna hade antikroppar enligt Folkhälsomyndighetens senaste undersökning. Siffran för hela befolkningen är 20,7 procent.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell har många gånger upprepat att barn inte är drivande i smittspridningen.

Nu har 0–19-åringar högre förekomst av antikroppar än vuxna.

– Det kan vara en olycklig formulering att barn helt säkert inte är drivande i pandemin, om man syftar på hur läget ser ut just nu i Sverige, säger virologiproferssorn Niklas Arnberg till SvD.

Anders Tegnell medger att fler ungdomar smittas än vad FHM trott – men står fast vid att ”barn är väldigt mycket mindre smittsamma än vuxna”.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har många gånger upprepat att barn inte i drivande i spridningen av coronaviruset.

Uttalandet hade till en början stöd i de undersökningar av förekomsten av antikroppar som myndigheten regelbundet genomför.

Under mätperioden 20 april–26 maj 2020 hade 5,3 procent i befolkningen antikroppar. Bland barn i åldern 0–19 år var andelen 1,6 procent.

Knappt ett år senare är förhållandet det omvända. Under den senaste mätperioden där data finns publicerade, 1–12 mars 2021, hade 20,7 procent i befolkningen antikroppar medan andelen bland 0–19-åringarna var 22,5 procent.

Under den tredje vågen har smittotalen ofta varit som störst bland ungdomar.

Virologen: Olycklig formulering

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger till Svenska Dagbladet att han har förståelse för att Folkhälsomyndigheten i början av pandemin sa att barn inte är drivande.

Men, säger han till SvD:

– Jag håller med om att det kan vara en olycklig formulering att barn helt säkert inte är drivande i pandemin, om man syftar på hur läget ser ut just nu i Sverige.

Tegnell: Barn smittas mycket mindre

Anders Tegnell säger till SvD att fler ungdomar har smittats än vad Folkhälsomyndigheten räknade med. 

Han hävdar dock att de data som finns nu talar för att barn är ”väldigt mycket mindre smittsamma än vuxna”.

– Vi har ju testat även yngre barn för att se hur många av dem som har antikroppar. Då ser man ju väldigt mycket lägre nivåer på antikroppar än vad äldre har. Så de smittas mycket mindre än vuxna, säger Anders Tegnell till SvD.

I Folkhälsomyndighetens antikroppsstudie från i mars i år hade 19,4 procent av 0–10-åringarna antikroppar. Siffran för 11–19-åringarna var 26,4 procent, för 20–64-åringarna 21,9 procent och för 65–95-åringarna 15,0 procent.


Stor coronaspridning av indiska varianten sprider oro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.