Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Sverige: Fel taktik – fler avled

Britton: ”Om vi inte skärper till oss kan det bli en ganska mörk bild fram till nyår”
Lena Hallengren lägger en stor del av skulden på att testerna inte gjordes i tillräckligt stor utsträckning på regionerna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Anders Tegnell och Johan Carlson. Johan Carlson anser också att regionernas agerande har varit märkligt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Kurvan på antalet döda i covid i Sverige jämfört med resten av Norden är inte uppmuntrande för den svenska strategin.
Foto: SVT / Uppdrag granskning
Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Patient förflyttas utanför Karolinska i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Våra nordiska grannländer lyckades med sin strategi – testning, smittspårning och isolering – hålla ned antalet sjuka och döda i covid-19.

Men i Sverige dröjde det flera månader innan testandet kom i gång på allvar.

– Om man hade lyckats testa och smittspåra tidigare så hade effekten blivit färre smittade och döda, säger Harriet Wallberg, tidigare testkoordinator, i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Island lyckades få kontroll på spridningen av coronaviruset redan i april. I Norge har man betydligt bättre resultat än vad Sverige har haft. Även om det är svårt att jämföra enskilda länder – alla har olika förutsättningar – så är det en sak som särskiljer våra nordiska grannar från Sverige: Den offensiva strategin.

Redan i februari arbetade Island aktivt med smittspårning. Tack vare det upptäckte Island först av alla att Österrike var en smitthärd – och slog larm till resten av Europa. 

I Norge har man arbetat efter samma strategi: testa, smittspåra och isolera. Landet har i dag mindre än en tjugondel av antalet dödsfall som Sverige har och på Island har bara 24 personer avlidit med corona.

– Vi är nöjda och glada med att vi sluppit så många dödsfall och att vi har haft tid och möjlighet att utveckla andra strategier, Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid Norges Folkhelseintituttet.

Sverige drog ner på testerna

I Sverige däremot drog man ner på smittspårningen samtidigt som man började se tecken på samhällsspridning.

– Det är ju inte så meningsfullt längre, när man har många fall i samhället, att hitta alla smittkedjor. Det kommer inte att stoppa epidemin i det här läget, sa Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, i Expressen TV den 12 mars.

Samtidigt var råden från såväl Världshälsoorganisationen (WHO) och EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) att testa, testa, testa och att smittspåra.

Både Norge och Island ökade antalet covidtester ordentligt redan i mars. I Sverige dröjde det ända till sommaren började närma sig.

Lägger skulden på regionerna

Såväl socialminister Lena Hallengren som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vill framför allt lägga skulden på regionerna. 

– Det fanns pengar, strategi och analyskapacitet. Varför regionerna inte tog sin del av testningen tycker jag att det är svårt att svara på, säger Lena Hallengren.

Men i början av maj skrev Folkhälsomyndigheten fortsatt i sin strategi: ”I nuläget finns i princip inget medicinskt behov för en enskild individ att veta om den akuta infektionen är covid-19”.

Harriet Wallberg, professor i fysiologi, blev i maj nationell testkoordinator för att öka testningen. Hon säger att regeringen ville gå snabbare framåt i testkapaciteten – men att Folkhälsomyndigheten höll fast vid sina prioritetsgrupper.

– Man valde bort testning och smittspårning som strategi, det ingick inte i strategin, säger hon till SVT:s  ”Uppdrag granskning”.

Harriet Wallberg lämnade sitt uppdrag redan efter tre veckor.

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten ville att jag skulle fortsätta men jag har kommit fram till att när jag åtar mig uppdrag vill jag känna att jag verkligen kan göra någonting. Jag upplever att jag nu har bidragit med att peka på vad som behöver göras vad gäller testning i Sverige, sa hon till Expressen då.

Om man hade satt i gång med testning och spårning tidigare är Harriet Wallberg övertygad om att antalet döda i Sverige hade varit lägre.


Se mer:

Nya rön visar att bära mask är mer effektivt än vad man tidigare trott.
I Piteå ringlar sig kön lång – SVT Nyheter Norrbottens Jonathan Ferm filmade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.