Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot svenska beslutet: ”Fel tidpunkt”

Sydkorea har nått högsta antal nya fall under oktober månad.
Virologen Lena Einhorn.
Foto: Agneta Åkesson
Socialminister Lena Hallengren (S) vid torsdagens pressträff.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Virologen Lena Einhorn är kritisk till Sveriges hantering av coronakrisen.

I en intervju med norska Dagbladet säger hon att det är fel att åtgärderna lättas, samtidigt som smittan ökar.

– Detta är fel tidpunkt, säger hon till tidningen.

På torsdagen meddelade Sveriges regering att restriktionerna för idrotts- och kulturevenemang lättas. Nu höjs folkgränsen vid tillställningarna från 50 personer till max 300 personer.

Samtidigt har besked kommit om att rekommendationerna för personer över 70 samt riskgrupper förändras. Grupperna ska nu följa samma råd som resten av befolkningen.

– I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar för att skydda sig själva och andra, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Lena Einhorn kritisk

Virologen och läkaren Lena Einhorn är kritisk. I en intervju med norska Dagbladet säger hon att det är fel tidpunkt att införa lättnader.

– Detta är fel tidpunkt, och framför allt måste sådana lättnader ges samtidigt som man vidtar åtgärder för att minska smittan i samhället. Det sker inte i tillräckligt stor utsträckning i Sverige, säger hon till tidningen.

Lena Einhorn är i grunden glad för att rekommendationerna för äldre har lättats. Däremot vänder hon sig emot att lättnaden inte kommit med fler åtgärder.

– Det finns till exempel inget påbud om munskydd. Jag menar att det borde vara det första som blev infört för alla inomhus. Och speciellt för de som jobbar i hälso- och omsorgsyrken, säger hon till Dagbladet.

Ökad smitta i Sverige

Hittills har 5 933 personer dött med covid-19 i Sverige. Sedan höstens intåg har flera regioner också larmat om en ökad smittspridning. Främst syns ökningen i Stockholm, Uppsala, Skåne och Örebro. Även region Östergötland har på fredagen meddelat om en ”stadig uppgång”.

I intervjun med Dagbladet säger Lena Einhorn att hon är ”väldigt bekymrad” över utvecklingen. Hon tror dock inte att smittan kommer att nå vårens höjder.

– Det finns enkla saker som har blivit bättre. Testningen är ett exempel på det, men generellt så menar jag att det är skrämmande att de låter smittan öka, säger hon till Dagbladet.

Ett råd är att undvika kollektivtrafiken om möjligt.
Experten om hur andra vågen kan slå mot ekonomin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.