Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot stoppade testningen: ”Djärvt”

Joakim Dillner.
Foto: ULF SIRBORN / KAROLINSKA INSTITUTET
Johan Styrud.
Foto: Privat / PRIVAT
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett nytt värstascenario från Region Stockholm riskerar ytterligare 5 400 svenskar att dö i covid-19 fram till juni 2022.

Samtidigt behöver inte fullvaccinerade personer som uppvisar symtom testa sig för covid-19 – något som flera experter reagerar på.

– Jag tycker nog att det var lite väl djärvt, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, om beslutet.

Under torsdagen släppte Region Stockholm en ny rapport för att uppskatta risken för dödligheten i covid-19 fram till sommaren 2022. Beräkningarna, som utgår från det värsta scenariot, visar att omkring 5 400 personer i hela Sverige väntas avlida, varav 1 250 personer i Stockholmsregionen, rapporterar Dagens Nyheter.

Johan Styrud arbetar som överläkare på Danderyds sjukhus. Han ser allvarligt på det rådande smittoläget och oroar sig över ett minskat intresse för vaccinering. 

– Det beror på vaccinationsläget om det blir på det sättet eller inte, säger han om Region Stockholms rapport och fortsätter:

– Nu är vi uppe i 82 procent vaccinerade och det verkar inte riktigt räcka. Man måste nog gå ganska högt upp i vaccinationsgrad om vi ska få effekt. Jag tror man måste, mellan tummen och pekfingret, upp mot kanske 90 procent och över det, säger han

Enligt Johan Styrud finns det gott om lediga och bokningsbara tider runtom i Stockholm och han uppmanar allmänheten att ta sin spruta.

– Det viktigt att få upp vaccinationsgraden. De som inte vaccinerar sig får inte tänka att ”om alla andra gör det så är det bra”, utan alla måste vaccinera sig, säger han.

Kritik mot FHM:s drag

Att vaccinationstäckningen är för låg, det är något som Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, håller med om.

– Det verkar som om man håller på att glömma bort att vi har en pandemi. Det behöver man motverka genom att gå upp med vaccinationstäckningen ytterligare, säger han.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten sedan den första november släppt på kravet för fullvaccinerade att testa sig vid symtom. Det får kritik av Joakim Dillner.

– Jag tycker nog att det var lite väl djärvt, säger han.

– Vi har låga nivåer på smittan, det var väl därför som de tyckte att de knappt lönade sig. Men det känns lite skakigt.

Johan Styrud håller med i kritiken. 

– Jag tror man har dragit tillbaka det ur en ekonomisk synpunk, då det kostar pengar att testa brett. Men då vi fortfarande har smittotal som inte sjunker så jag tycker det var lite för tidigt. För nu står talet och väger, det vill inte riktigt sjunka om man ser till antalet inlagda, säger han.

FMH: Kan bli aktuellt med bred testning

Enligt Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, var det en helhetsbedömning som låg till grund för att Folkhälsomyndigheten tog bort allmän testning bland den 1 november. Samtidigt testas personer fortfarande brett inom vården.

Men vid torsdagens myndighetspressträff gav hon beskedet att det åter kan bli aktuellt att införa allmän testning, även hos vaccinerade – vid en ökad spridning. 

– Det kan det bli om smittspridningen ökar och att vi ser att det blir ett problem, då är vi beredda att ändra det och gå tillbaka till så som det var innan, säger hon.

Piller mot covid-19 på gång: ”Mer verksamt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.