Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot SD:s uträkning: ”Märkligt”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) presenterade siffrorna bakom sitt utspel.
Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Nordin, nationalekonom vid Lunds universitet.
Foto: Pressbild

Sverigedemokraterna uppger att invandringen kostar 130 miljarder per år, i en ny rapport som de presenterade under torsdagen.

Martin Nordin, docent i nationalekonomi, är kritisk och menar att partiet valt att använda sig av äldre siffror och därför får dubbelt så höga kostnader.

– Man kan fråga sig varför de inte använder sig de nya siffrorna på nyare data, säger han. 

Siffran som Sverigedemokraterna kommit fram till att hela invandringen kostat sedan 2007 och fram till 2021 , är ett genomsnitt på 93 miljarder kronor per år. 

Partiet uppger också att nettokostnaden för asylinvandring legat på cirka 130 miljoner kronor per år från 2014 fram till 2017. 

För att få fram summorna har de använt sig av en rapport från 2009 av forskaren Jan Ekberg, skriven för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. 

– Vi har utgått primärt ifrån professor Jan Ekbergs studier. Men vi har mer data tillgängligt nu, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt under torsdagens pressträff.

”Finns nyare siffror”

Men Martin Nordin, nationalekonom vid Lunds universitet, är skeptisk till SD:s siffror eftersom han menar att siffrorna baseras på äldre fakta. Partiet uppger i rapporten att asylrelaterad invandring år 2021 uppgick till 2,08 procent av BNP. 

– De senaste studierna som finns är att man kommer fram till en procent av BNP, och då handlar det om 50 miljarder per år, säger Martin Nordin.

– De väljer hela tiden så att de får de största kostnaderna, men det finns nyare siffror. 

Ekonomen menar att studien från 2009 utgår ifrån både inaktuella siffror och data, framtagna med bakgrund i 90-talskrisens ekonomi, som i sin tur ger högre belopp.

– Under den perioden var kostnaderna betydligt högre, säger han.

Ekonomen om siffrorna: ”Märkligt”

Martin Nordin, som tidigare skrivit en rapport på uppdrag av S, reagerar också på att partiet just går ut med siffran 130 miljarder, eftersom beloppen som räknats fram i rapporten är hela invandringen kostat 93 miljarder per år sedan 2007 – och den asylrelaterade invandringen 114 miljarder. 

– Det blir märkligt att gå ut med en siffra som de inte lyfter sedan i rapporten. Det finns bara i en tabell, säger han.

Han tycker också att rapporten bortser från de positiva ekonomiska effekterna som kommer av invandring, som en större efterfrågan på arbetskraft.  

– Det är ett ganska smalt perspektiv man tittar på här, och inte svensk ekonomi i stort. 

Åkesson: Öppnar för kritik

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger under pressträffen att partiet välkomnar invändningar mot sina siffror och uträkningar. 

– Vi öppnar ju för kritik. Vi har inte hittat på något själva. Vi har tagit den forskning som finns sedan tidigare och sedan lagt in det som vi känner till i dag som de här forskarna inte kände till då, säger Jimmie Åkesson. 

Han säger också att man nu vill ”öka incitamenten” för vissa grupper att lämna Sverige.

– Min bedömning är att om vi går ner till EU:s miniminivå så kan vi ha nära noll asylrelaterad invandring i Sverige.

SE MER:

Lööfs pik till Anders Holmberg om SD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.