Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot regeringens förslag: ”Höjer trösklarna”

Foto: EMILIA SANDOLF
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill göra det enklare för människor att studera mitt i livet. Men för att finansiera det vill man höja räntan på CSN-lånet.

Jack Vahnberg, ordförande för Göteborgs förenade studentkår, menar att förslaget är orättvist.

– Det höjer trösklarna för vilka som kan studera, säger han.

För att göra det enklare för människor att börja studera mitt i livet vill regeringen införa ett så kallat omställningsstöd, ett bidrag som ska hjälpa yrkesverksamma som redan arbetar att skola om sig.

För att delfinansiera satsningen vill man höja räntan på CSN-lån tagna efter 1989, från dagens 0,05 procent till 0,5 procent. En höjning på 900 procent.

Jack Vahnberg, 24, ordförande i Göteborgs förenade studentkår, skriver i en debattartikel hos ETC att förslaget ”nästan är barnsligt”.

– Ett bra studiesystem är viktigt för Sverige och för studenter. Det vore trist om man höjer räntan. Det är att hugga våra studenter i ryggen, säger han till Expressen.

”Höj bidraget”

Jack Vahnberg menar att han och studentkåren i grunden tycker att omställningsstödet är bra, men att det negativa är att räntan ska höjas.

– Vi tycker att man inte borde höja räntan utan vi tycker att man ska hålla det där den är. I stället tycker vi att man ska höja bidraget.

Omställningsstödet planeras ligga på upp till 80 procent av den tidigare lönen. Studiemedlet för en student i dag är ungefär 11 000 kronor i månaden varav 70 procent är lån.

Jack Vahnberg och Göteborgs förenade studentkårer vill att regeringen ska höja bidraget för samtliga studenter och att stödet ska finansieras från andra håll.

– I dagsläget är det svårt för studenter, de betalar höga hyror och om vi inte klarar av att sänka hyrorna, vilket vi tycker att man också borde göra, så höj bidraget.

”Genuint dumt förslag”

Organisationen Skiftet skriver på sin hemsida att höjningen av CSN-räntan kan leda till att flera blir tvungna att betala av upp till två tusen kronor mer på sina studieskulder.

– Dessutom förlängs avbetalningstiden, och vi tycker att det är fel att man använder sig av folk som har tagit studielån som kassako för att finansiera reformen, säger Christian Tengblad, kampanjare på Skiftet till Arbetsvärlden.

Drygt 9 700 personer har i skrivande stund skrivit under organisationens upprop.

Göran Arrius, ordförande för Sveriges akademikers centralorganisation, säger till Arbetsvärlden att han tror att en höjning av räntan kan leda till att olika grupper ställs mot varandra.

– Det här är ett genuint dumt förslag, och vi kommer att göra allt i vår makt för att det inte ska gå igenom, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.