Allt eftersom vaccineringarna fortskrider och smittläget väntas förbättras kommer svenskarna åter kunna resa. En lösning som flera länder väntas använda sig av är olika former av vaccinationsintyg, för att minimera riskerna för fortsatt smittspridningen.
Regeringen har gett Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i uppdrag att utveckla ett svenskt vaccinationsintyg. Intyget – som även går under namnet ”Gröna beviset” – ska bli klart till den första juni, och kommer i en första upplaga endast att utfärdas till personer med e-legitimation.
Därutöver kommer en EU-variant den 26 juni som går under namnet ”Gröna certifikatet” och som innehåller uppgifter om genomgången sjukdom respektive negativt provsvar.
”I den första versionen av Gröna beviset måste du ha en godkänd svensk e‑legitimation för att kunna logga in i e-tjänsten. Myndigheterna arbetar vidare för att det ska gå att få ett vaccinationsbevis utan krav på e‑legitimation.”, skriver E-hälsomyndigheten.
Intyget ska kompletteras med en pappersvariant utan krav på e-legitimation.
”Frihet beskuren”
SPF Seniorerna är kritiska till upplägget, och menar att en lösning utan e-legitimation måste lanseras samtidigt:
– Inför man ett sådant här system så måste alla kunna ta del av intyget. Får inte alla det så uppstår ett A- och ett B-lag, där de som har e-legitimation ges större frihet, medan de som står utan får se sin frihet beskuren, säger Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna.
Fakta: Vaccinpass
Myndigheterna DIGG och E-hälsomyndigheten tar fram ett svenskt vaccinbevis – ett ”grönt bevis” – som ska vara klart för användning den 1 juni. Intyget utfärdas inledningsvis enbart till personer med e-legitimation.
Parallellt pågår en process med att utveckla ett mer omfattande vaccinbevis, där även uppgifter om antikroppar eller provsvar ingår. Intyget är ett resultat av EU-samarbetet och ska gälla i samtliga medlemsländer, för att på så sätt underlätta resor. Systemet väntas på plats den 26 juni och kommer då fås digitalt eller på papper. Beviset har kallats för ”grönt certifikat” respektive ”grönt intyg”.
Även vaccinatörerna själva ska kunna erbjuda ett pappersintyg.
Källa: EU-kommissionen, E-hälsomyndigheten och regeringen.
Danmark har annan lösning
SPF Seniorerna trycker på att cirka 640 000 svenskar över 61 år saknar e-legitimation. Organisationen skulle hellre se en lösning likt den i Danmark, där alla som fått deras ”Coronapas” får en papperskopia på intyget. Eva Eriksson har därför skickat brev till digitaliseringsminister Anders Ygeman och krävt att han lovar ett alternativ som inte kräver e-legitimation.
– Det här måste ske nu. Det kan inte bli så att vi återigen får en grupp individer som tvingas i karantän, men nu på ett annat sätt. För gruppen 70-plussare har tagit ett stort ansvar och isolerat sig under pandemin, säger Eva Eriksson.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) meddelar via sin pressekreterare att alla som vaccineras redan i dag har rätt till ett intyg från vaccinatören. Regeringen har som ambition att kunna erbjuda de gröna bevisen utan e-legitimation den 26 juni – då det europeiska systemet tas i bruk:
”Alla, även de som inte har tillgång till en e-legitimation, ska kunna använda de gröna bevisen. Formerna för detta utarbetas just nu av myndigheten DIGG tillsammans med bland annat E-hälsomyndigheten”, skriver ministern i en kommentar.