Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot regeringen – missar hundratusentals

Vaccinationsbevis • Negativt test • Tillfrisknandeintyg.
Eva Eriksson på SPF Seniorerna är kritisk till att regeringen inte driver igenom en lösning på vaccinintyg utan krav på e-legitimation direkt.
Foto: SPF Seniorerna/Tomas Södergren / SPF Seniorerna
I den första upplagan av det Gröna beviset måste användare ha någon form av e-legitimation.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman meddelar att myndigheterna nu utvecklar lösningar så att de utan e-legitimation ska kunna ta del av vaccinintyget.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att få det kommande vaccinintyget måste man inledningsvis ha e-legitimation. 

En papperslösning väntas först senare, något som fått SPF Seniorerna att ilskna till på regeringen: 

– Ska man nu som vaccinerad, kunna hindras från att resa bara för att man saknar e-legitimation? Det är helt absurt, säger Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna. 

Allt eftersom vaccineringarna fortskrider och smittläget väntas förbättras kommer svenskarna åter kunna resa. En lösning som flera länder väntas använda sig av är olika former av vaccinationsintyg, för att minimera riskerna för fortsatt smittspridningen. 

Regeringen har gett Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i uppdrag att utveckla ett svenskt vaccinationsintyg. Intyget – som även går under namnet ”Gröna beviset” – ska bli klart till den första juni, och kommer i en första upplaga endast att utfärdas till personer med e-legitimation. 

Därutöver kommer en EU-variant den 26 juni som går under namnet ”Gröna certifikatet” och som innehåller uppgifter om genomgången sjukdom respektive negativt provsvar.  

”I den första versionen av Gröna beviset måste du ha en godkänd svensk e‑legitimation för att kunna logga in i e-tjänsten. Myndigheterna arbetar vidare för att det ska gå att få ett vaccinationsbevis utan krav på e‑legitimation.”, skriver E-hälsomyndigheten

Intyget ska kompletteras med en pappersvariant utan krav på e-legitimation. 

”Frihet beskuren”

SPF Seniorerna är kritiska till upplägget, och menar att en lösning utan e-legitimation måste lanseras samtidigt:

– Inför man ett sådant här system så måste alla kunna ta del av intyget. Får inte alla det så uppstår ett A- och ett B-lag, där de som har e-legitimation ges större frihet, medan de som står utan får se sin frihet beskuren, säger Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna. 

Fakta: Vaccinpass

 Myndigheterna DIGG och E-hälsomyndigheten tar fram ett svenskt vaccinbevis – ett ”grönt bevis” – som ska vara klart för användning den 1 juni. Intyget utfärdas inledningsvis enbart till personer med e-legitimation. 

 Parallellt pågår en process med att utveckla ett mer omfattande vaccinbevis, där även uppgifter om antikroppar eller provsvar ingår. Intyget är ett resultat av EU-samarbetet och ska gälla i samtliga medlemsländer, för att på så sätt underlätta resor. Systemet väntas på plats den 26 juni och kommer då fås digitalt eller på papper. Beviset har kallats för ”grönt certifikat” respektive ”grönt intyg”. 

 Även vaccinatörerna själva ska kunna erbjuda ett pappersintyg.  

Källa: EU-kommissionen, E-hälsomyndigheten och regeringen. 

Danmark har annan lösning

SPF Seniorerna trycker på att cirka 640 000 svenskar över 61 år saknar e-legitimation. Organisationen skulle hellre se en lösning likt den i Danmark, där alla som fått deras ”Coronapas” får en papperskopia på intyget. Eva Eriksson har därför skickat brev till digitaliseringsminister Anders Ygeman och krävt att han lovar ett alternativ som inte kräver e-legitimation. 

– Det här måste ske nu. Det kan inte bli så att vi återigen får en grupp individer som tvingas i karantän, men nu på ett annat sätt. För gruppen 70-plussare har tagit ett stort ansvar och isolerat sig under pandemin, säger Eva Eriksson.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) meddelar via sin pressekreterare att alla som vaccineras redan i dag har rätt till ett intyg från vaccinatören. Regeringen har som ambition att kunna erbjuda de gröna bevisen utan e-legitimation den 26 juni – då det europeiska systemet tas i bruk: 

”Alla, även de som inte har tillgång till en e-legitimation, ska kunna använda de gröna bevisen. Formerna för detta utarbetas just nu av myndigheten DIGG tillsammans med bland annat E-hälsomyndigheten”, skriver ministern i en kommentar.


600 000 doser i veckan • Då slutar Sverige köpa in Astra Zenecas vaccin • Nya fabriker ”up and running”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.