Kritiken mot nya kyrkan: Kan vara rysk strategi

Den rysk-ortodoxa kyrkan - helt i trä - i Västerås blir den första i sitt slag i Sverige.
Foto: Vestmanlands Läns Tidning

En rysk-ortodox kyrka byggs i Västerås – närheten till flygplatsen gör att experter pekar ut det som ett potentiellt ryskt säkerhetshot mot Sverige, enligt en granskning som VLT publicerat.

I VLT:s granskning ingår penningtvätt i bolaget där prästen varit vd, kopplingar till grov organiserad brottslighet och politiker som påstås ha suttit på dubbla stolar.

Den rysk-ortodoxa kyrkan - helt i trä - i Västerås blir den första i sitt slag i Sverige. 

Nu har Vestmanlands Läns Tidning (VLT) granskat bygget - och pekar på att bygget är ett led i att Ryssland flyttar fram sina positioner i Sverige.

De skriver bland annat att kyrkan ”i ett skymningsläge mellan krig och fred” kan användas för att ta kontrollen över den ”strategiskt viktiga” flygplatsen i Västerås. 

– Det här innebär att man skapar möjligheter som blir guld värda den dag de kommer till användning, annars så har man i alla fall tvättat pengar, säger Charly Salonius-Pasternak som har titeln äldre forskare på FIIA, Finlands Utrikespolitiska Institut, till VLT efter att ha tagit del av tidningens granskning.

Oppositionsrådet: ”Märkligt”

VLT har även granskat turerna för bygglovet för kyrkan. I artikeln skriver VLT att det som borde vara ett nämndbeslut avgörs på ”helt egen hand av byggnadsnämndens ordförande”.

Västerås oppositionsråd (M) beskriver det som ”märkligt”.

2012 skrivs det om byggplanerna för första gången - och medan åren går så köper församlingen tomtmarken för miljonbelopp av kommunen, skriver VLT.

Ytterligare politiker pekas ut som att ha agerat för att få till kyrkobygget. En moderatpolitiker ska ha agerat som tolk åt prästen och som ”understöd” åt honom. 

VLT skriver också att en politiker som beskrivs ha varit flygplatsens miljökonsult, medlem i församlingen – och ersättare i byggnadsnämnden – skulle ha deklarerat inför andra att han aktivt sett till att kyrkobygget blivit av.

– Det som inte stämmer är att jag varit medlem i den församlingen. Jag är medlem i en annan kyrka i Stockholm. Min fru är däremot med i församlingen, säger den politiker som suttit som ersättare i byggnämnden och fortsätter:

– Det jag har gjort är att jag har hjälpt församlingen att komma fram och få prata med byggnadsnämndens ordförande genom ett möte. Det är långsökt att jag skulle ha varit jävig, men så här i efterhand... Hade beslutet fattas där och då kanske man hade ansett jäv, men beslutet delegerades till ordförande.

”Oriktiga fakturor”

Utöver detta finns även kopplingar mellan prästen och oriktiga fakturor i och med det bolaget där han tidigare varit vd.

Bland annat har bolaget han varit vd för krävts på 13 874 446 kronor från Skatteverket, skriver VLT. 

Bland fakturorna som var ”helt rörelsefrämmande” – det vill säga att de bekostat sådant som inte hör hemma i verksamheten – fanns brandskyddsbeskrivningar och brandskåp till kyrka, kapell och gästhus i Västerås och 2000 exemplar av en bok med titeln ”On Christian education”, skriver VLT.

I granskningen pekar VLT också ut projektledaren för kyrkobygget. Han är tidigare dömd till sju års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. 

Han beskrivs av flera källor till Expressen som en aktör som är välkänd av både estnisk och svensk polis och anses ha varit en ”tongivande person inom den estniska organiserade brottsligheten”. 

Flera experter som VLT pratat med är skeptiska till bygget:

– Det är en finansiering av en verksamhet i samma riktning som ryska statsintressen. Kombinationen av att det ligger pikant nära en flygplats med en hygglig transportkapacitet ökar naturligtvis intresset för att titta närmare på hur bygget kom till. Jag bedömer att våra myndigheter gör en kartläggning på fastighetsköp intill infrastruktur som är viktig för totalförsvaret, säger Johan Wiktorin, ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien till VLT. 

Han får medhåll av Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan:

– Den ryska församlingen har som det lagts fram i artikeln nära kopplingar till den ryska staten och är ett verktyg för den ryska staten. Det är nära flygplatsen med långa rullbanor som Ryssland i ett tidigt skede kan behärska och landsätta folk på eller förhindra att Natoflyg landar med förstärkningsplan. Och det är mycket nära både Stockholm och Gävle som är viktiga i ett sådant scenario, säger Nicander och fortsätter:

– Rent militärstrategiskt är det här ett mycket viktigt mål.

Expressen söker berörda aktörer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.