Bilderna på Melania Trump har väckt desto större uppmärksamhet – från hyllade klänningsval till stilettklackar och hånade porträtt. Foto: POOL/ABACA / POOL/ABACA STELLA PICTURESBilderna på Melania Trump har väckt desto större uppmärksamhet – från hyllade klänningsval till stilettklackar och hånade porträtt. Foto: POOL/ABACA / POOL/ABACA STELLA PICTURES
Bilderna på Melania Trump har väckt desto större uppmärksamhet – från hyllade klänningsval till stilettklackar och hånade porträtt. Foto: POOL/ABACA / POOL/ABACA STELLA PICTURES
Melania Trump Foto: REPORTERS/INSIGHT MEDIA / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURESMelania Trump Foto: REPORTERS/INSIGHT MEDIA / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES
Melania Trump  Foto: REPORTERS/INSIGHT MEDIA / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES
När Donald Trump tog över som USA:s president i januari förra året stod hans hustru Melania vid hans sida, men hon vägrade att följa sin make till Vita huset. Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅNNär Donald Trump tog över som USA:s president i januari förra året stod hans hustru Melania vid hans sida, men hon vägrade att följa sin make till Vita huset. Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
När Donald Trump tog över som USA:s president i januari förra året stod hans hustru Melania vid hans sida, men hon vägrade att följa sin make till Vita huset. Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot Melania Trump efter tystnaden 

Publicerad

Hon har inte gjort mycket väsen av sig som USA:s första dam.

Men bilderna på Melania Trump har väckt desto större uppmärksamhet – från hyllade klänningsval till stilettklackar och hånade porträtt.

Nu kritiseras presidentfrun för att inte utnyttja sin politiska plattform.

– Hon är en väldigt ceremoniell första dam. Något ansats till ett projekt eller ett politiskt initiativ ser jag verkligen inte, säger Myra Gutin, professor i kommunikation vid Rider University till Washington Post.

När Donald Trump tog över som USA:s president i januari förra året stod hans hustru Melania vid hans sida, men hon vägrade att följa sin make till Vita huset.

I stället valde hon och parets son Barron att bo kvar i Trump Tower i New York och Melania fortsatte hålla en lika osynlig profil som under makens valkampanj, då hon sällan deltog i några möten.

Ett år senare bor hela familjen tillsammans i Washington och Melania Trump syns allt mer i offentligheten – men hon skiljer sig fortfarande markant från tidigare presidentfruar.

"Försöker ge en glimt av sin personlighet"

Hittills har hon ofta undvikit att uttala sig offentligt, i stället nöjer sig den tidigare fotomodellen med att lägga ut bilder på sig själv i sociala medier där hon framträder i olika sammanhang.

Donald Trump och Melania Trump på nyårsafton. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

– Hon är väldigt bekväm framför kameran. Men hennes användande av sociala medier är väldigt formell. Hon försöker ge en glimt av sin personlighet men det är uppenbart att det är hyperkontrollerat. I många bilder är hon helt fläckfritt klädd med perfekt hår – det är vad jag noterar från bildgalleriet, säger Jennifer Golbeck, sociala medier-expert och professor vid University of Maryland till Washington Post.

https://www.instagram.com/p/Bcch5z1FxDa/?taken-by=flotus

Flera av bilderna på Melania Trump har väckt stor uppmärksamhet och mött skarp kritik.

När Vita huset publicerade det första officiella porträttet på presidenthustrun i april förra året anklagades fotografiet för att vara manipulerat. 

LÄS MER: Vita huset-bilden på Melania Trump hånas 

Melania kritiseras för dyra klänningar

Några månader senare hånades USA:s första dam efter att bilder visade hur hon anlände till stormdrabbade Texas klädd i ett par höga stilettklackar. 

LÄS MER: Melania Trump hånas – för sin stormklädsel 

Och efter framträdanden i FN i september - där Melania Trump bar en cerisefärgad designklänning för 24 000 kronor - och på nyårsafton 2017 där presidentfrun bar en paljettklänning för 36 000 kronor har hennes dyra klänningsval väckt ont blod.

Melanias Trumps klänning under julaftonskvällen. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Melania Trumps lyxiga klänning – för 36 000

På många av de bilder som Melania Trump publicerar på sitt Instagramkonto syns hon i sällskap med barn och hon har vid flera tillfällen valt att göra besök på barnsjukhus och barncenter. Men till skillnad från tidigare presidentfruar – där bland annat tidigare bibliotekarien Laura Bush engagerade sig i barns läskunnighet, Michelle Obama arbetade för att minska barns övervikt och Nancy Reagan startade en kampanj för att få människor att säga nej till droger – så har Melania Trump inte engagerat sig politiskt i någon fråga. 

https://www.instagram.com/p/BdIJBTJlSmT/?taken-by=flotus

– Hon är en väldigt ceremoniell första dam. Något ansats till ett projekt eller ett politiskt initiativ ser jag verkligen inte, säger Myra Gutin, professor i kommunikation vid Rider University.

"Väldigt fokuserad på sin roll"

Trots det är Melania Trump populär hos det amerikanska folket. I en Gallup-undersökning som publicerades i december fick hon gott betyg av 54 procent av deltagarna, att jämföra med enbart 44 procent för henns make Donald Trump. Och under 2018 är det möjligt att hon inte bara kommer synas på bild utan även försöka göra sin röst mer hörd.

https://www.instagram.com/p/BaH7kHulk-s/?taken-by=flotus

– Hon är väldigt fokuserad på sin roll och sin egen tid som första dam. Fru Trump har talat offentligt vid flera tillfällen både inrikes och internationellt, och hon ser fram emot att ta på sig mer talande roller när det passar, säger Stephanie ­Grisham, kommunikationschef för Melania Trump, till Washington Post.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag