Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot May efter dådet: "Borde avgå"

Theresa May har hamnat i skottgluggen efter terrordådet i London. Foto: TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
– Ja, det är klart att Theresa May har del i skulden för terrordådet, säger äldrevårdaren Angela Miller, 55, till Expressen.
Daily Star: "Hur kunde vi låta honom gå på gatorna?"
Daily Mail: "MI5 och Scotland Yard: Vi hade honom – och lät honom gå"
The Sun: "Varför stoppade de inte "tv-jihadisten"
Daily Record: "Varför var han fri?"
"Daily Express: May: Lita på mig att hålla er säkra"
Daily Mirror: "Så, hur i helvete kom vi igenom?"
1 / 9

LONDON. De konservativa och Theresa May har varit storfavoriter till segern i valet i Storbritannien på torsdag.

Men opinionsläget har förändrats, och efter helgens terrordåd kommer det kritik från flera håll mot premiärministern.

Det förutspåddes bli en jordskredsseger för Tories, de konservativa, vid det stundande nyvalet i Storbritannien. 

Med bara dagar kvar till valet är det emellertid tydligt att det kan bli nerver inblandade.

När premiärminister Theresa May utlyste nyval i april var förutsättningarna goda. Tories hade då en ledning med runt 20 procent gentemot oppositionspartiet Labour.

Men sedan dess har det rört på sig.

Olika bud

Ett stort ras kom när det framkom att partiet planerar nedskärningar i det sociala skyddsnätet, något som främst skulle drabba de äldre. Planer som May sedan backade från. 

Inför valet står det som sagt klart att gapet har minskat, men samtidigt är det olika bud beroende på vem man lyssnar på.

Enligt Britain Elects, som sammanställer data från flera väljarbarometrar, såväl nationella som regionala, är avståndet mellan Tories och Labour drygt 8 procent. 44 respektive 36 procent. 

Medan en mätning av institutet Survation ger Tories en ledning med blott en procent. 

Med det sagt, brittiska valprognoser har mötts av viss skepsis och så även den här gången. Man var fel ute gällande parlamentsvalet 2015 och inför Brexit 2016.

Kritik mot premiärministern

Samtidigt som valkampanjandet går in i sin slutfas har premiärminister Theresa May hamnat i skottgluggen efter terrordådet i London nyligen.

Dels på grund av uppgifter om att Theresa May var med och genomförde nedskärningar inom polisen under sin tid som inrikesminister, dels efter att det blivit känt att brittisk underrättelsetjänst och polis haft god vetskap om en av terroristerna, Khuram Butt.

Dessutom hade bekanta till Khuram Butt varnat polisen för honom, men utan resultat.

Paret Erica Gasparri, 42, och Jibril Polomba, 37, berättade för Expressen att mannen försökt att radikalisera deras barn.

– Han var inte våldsam, utan min flickvän kände sig rädd bara. Polisen tog informationen och sa att de skulle titta och kolla på det. Men de hörde aldrig av sig tillbaka, och kom inte förbi oss för att fråga mer eller så, sa Jibril Polomba till Expressen dagen efter terrordådet.

Utöver varningsflagg från boende i området hade Khuram Butt även förekommit i en tv-sänd dokumentär om jihadister.

På tisdagen lyftes frågan på flera tidningars förstasidor.

"Vi hade honom – men släppte honom lös", löd Daily Mails framsida på tisdagen.

"Varför stoppade de inte tv-jihadisten?" frågade sig The Sun, med anledning av att det blivit känt att terroristen tidigare varit med i en tv-sänd film om jihadister.

Skotska Daily Record skriver:

”Varför var han fri?”

”Hur kom det sig att vi lät honom gå på våra gator?” frågar sig Daily Star på sin förstasida.

Avgångskrav

Relationen mellan antagonisterna Jeremy Corbyn och Theresa May har varit infekterad.

Labour har anklagat Tories för att bidra med så kallade ”fake news” efter en video, sponsrad av de konservativa på Facebook, där Jeremy Corbyn uppges vägra att fördöma IRA. En video som den senaste veckan har fått över 6 miljoner visningar, men som visade sig vara vinklad felaktigt

Theresa May har även kallats "feg" för att hon inte velat delta i tv-sända partiledardebatter. Något som Tories-ledaren motiverade med att hon föredrar att ”svara på frågor och träffa vanliga människor” inför valet. Theresa May har tidigare även sagt att Corbyn inte är tillräckligt patriotisk och "inte ser till Storbritanniens bästa", att han "inte har vad som krävs för att leda landet".

Efter helgens terrordåd skrev Steve Hilton, fram tills 2012 strateg för tidigare premiärministern David Cameron, att Theresa Mays borde avgå med omedelbar verkan.

”Theresa May är ansvarig för säkerhetsbristerna vid London Bridge, Manchester och Westminster Bridge. Hon borde avgå, inte söka efter nyval”, skriver han på Twitter.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn fick frågan av ITV om han stöttar utspelet.

– Det gör jag verkligen, för det här har kommit från många ansvarskännande personer gällande sådant här, och som är väldigt oroliga över att hon arbetade vid inrikesministeriet och var med och ledde nedskärningarna inom polisen, och nu säger att vi har ett problem, svarade Corbyn och tillade:

– Ja, vi har ett problem, vi borde aldrig ha gjort nedskärningar inom polisen.

"Det är inga poliser på gatan längre"

Theresa May har försvarat anklagelserna med att brittisk polis är ytterst förberedd för terrordåd, och att de har de resurser som krävs. 

Samtidigt har polisernas snabbhet vid oskadliggörandet av terroristerna – något som tog åtta minuter – hyllats på bred front.

Inför valet har Expressen träffat flera väljare som däremot menar att det märks att polisnärvaron i London har minskat. 

 – Ja, det är klart att Theresa May har del i skulden för terrordådet, det är hon som har gjort nedskärningar inom polisen. Förut såg man alltid poliser som promenerade omkring, men inte längre, säger äldrevårdaren Angela Miller, 55, till Expressen.

Angela Miller. Foto: Andreas Häggström

Hon står och väntar på en ambulans utanför vårdhemmet i västra London där hon jobbar. Precis som många andra har Angela Miller funderat på hur terrordådet kunde hända.

– Kolla bara vad som hände. Oskyldiga som blev dödade. De här personerna fanns på deras radar. Men det finns inga poliser. Hon har skurit ner inom polisen. Det är inga poliser på gatan längre, man ser aldrig någon, säger hon.