MAKTKAMP. Förödande kritik gör att Maud Olofsson sitter löst som centerledare. Fienderna inom partiet förbereder myteri men Olofsson svarar med att stärka sina egna favoriter. Foto: Sven Lindwall
MAKTKAMP. Förödande kritik gör att Maud Olofsson sitter löst som centerledare. Fienderna inom partiet förbereder myteri – men Olofsson svarar med att stärka sina egna favoriter. Foto: Sven Lindwall

Kritiken mot Maud öppnar för myteri

Publicerad
Uppdaterad
Centerpartiets eftervalsanalys innehåller förödande kritik mot partiledningen.
Maud Olofssons fiender planerar för myteri och kampanjar redan för en tänkbar efterträdare, riksdagsledamoten Annie Johansson - som beskrivs som "Centerpartiets Maria Wetterstrand".
Partiledaren svarar med att internt "bädda" för två egna kandidater.
På fredag nästa vecka presenterar Centerpartiet sin eftervalsanalys. Enligt Expressens källor riktas då stenhård kritik mot Maud Olofsson och partiledningen.
– Dammluckorna öppnas när eftervalsanalysen presenteras. Det kommer att mullra rejält, säger en källa med insyn.
Så sent som i torsdags kväll väckte ett uttalande av Olofsson i SVT:s Rapport irritation i partiet. Hon ifrågasatte då fler jobbskatteavdrag och talade i stället om sänkt statlig skatt. Men någon sådan linje har inte diskuterats i riksdagsgruppen, vilket fick ledamoten Fredrick Federley att reagera på twitter:
”Jaha? Tycker vi så nu? Vore ju kul o diskutera.”
Många i partiet gör bedömningen att hon tvingas bortredan i samband med partistämman i september.
– Hon har gjort sitt i partiet och kommer att uppmanas att frivilligt stiga åt sidan. Om hon vägrar blir det öppen strid, säger en distriktsordförande till Expressen.
Maud Olofsson har ännu inte svarat på frågan om hon kandiderar som partiledare till stämman i höst. Men ett alternativ sägs vara att hon sitter kvar till nästa år och att partiet då kallar till extrastämma.

Favoriten ska föda barn

Orsaken ska vara att Maud Olofssons egen favorit som efterträdare – IT- och regionministern Anna-Karin Hatt – väntar barn
i mars. Hatt anses dessutom behöva mer tid som minister.
Maud Olofsson har samtidigt bäddat för ytterligare en kandidat, miljöminister Andreas Carlgren. Han är dock ifrågasatt av många partimedlemmar.
Anna-Karin Hatt och Andreas Carlgren väntas bli utmanade om partiledarposten av riksdagsledamoten och stjärnskottet Annie Johansson. Enligt Expressens källor pågår redan nu en kampanj för henne.

Byggt upp varumärket

Annie Johansson är ordförande för den grupp som svarar för partiets eftervalsanalys. Dessutom är hon sedan i höstas partiets ekonomiska talesperson och förste vice gruppledare i riksdagen.
Annie Johansson har i flera månader samlat in synpunkter och åsikter efter fiaskovalet.
– Samtidigt har hon medvetet byggt upp sitt eget varumärke ute i distrikten, säger en källa.
En känd centerpartist som i det dolda kampanjar för Annie Johansson hävdar:
– Om hon ställs mot Hatt och Carlgren på stämman, då blir det grandslam.
Ett av de distrikt som sägs stå bakom Annie Johansson är Dalarna, erfar Expressen.
– Hon är ensam om att kunna samla partiet och ge den nytändning som behövs, säger en känd centerpartist.
I sommar fyller Annie Johansson 28 år. För ung, anser en del i partiet.
De kommer dock att påminnas om att Miljöpartiets avgående språkrör Maria Wetterstrand var lika ung när hon tillträdde.

PARTILEDARKANDIDATERNA

ANNIE JOHANSSON, 27. * Bor i byn Maramö utanför Värnamo. m Sambo. * Partiets ekonomiska talesperson, förste vice gruppledare i riksdagen, ledamot i C:s partistyrelse. Foto: Ylwa Yngvesson
ANNA-KARIN HATT, 38. * Bor i Stockholm. m Gift och har två egna barn, det tredje väntas i mars. Fyra bonusbarn. * IT- och regionminister, utsågs i oktober 2010. Foto: Cornelia Nordström
ANDREAS CARLGREN, 52. * Bor i Stockholm. * Gift och har tre barn. * Miljöminister, utsågs i oktober 2006. Foto: Cornelia Nordström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag