Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot M och S uppgörelse: ”Obegripligt”

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Mia Sydow Mölleby, gruppledare för Vänsterpartiet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter valet har Moderaterna gjort upp med Socialdemokraterna om att få ett större inflytande i riksdagens utskott. Enligt M en nödvändig överenskommelse.

Men Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby är mycket kritisk.

– Det är obegripligt, säger hon till SVT.

Efter att Centerpartiet och Liberalerna släppt fram Stefan Löfvens (S) regering i januari kom Moderaterna och Socialdemokraterna överens om tilldelningen av ordförandeposter i riksdagens utskott. Mandatfördelningen var då så jämn att det i vissa fall krävdes slantsingling för att avgöra fördelningen.

Alla utskott har en ordförande och vice ordförande. Historiskt sett har ordförandeposterna i dessa delats upp mellan de största partierna – M och S – som sedan delat upp dem sinsemellan.

Vill ha förändring

Men när C och L nu samarbetar med regeringen vill M ha en förändring i utskottsfördelningen, rapporterar SVT.

Förändringen innebär att de utskott som har en ordförande eller vice ordförande från S, MP, C, L eller V också ska ha en andre vice eller tredje vice ordförande.

– Den här förändringen behövs eftersom Centerpartiet och Liberalerna valt att bli stödpartier till regeringen och därför inte längre kan sägas tillhöra oppositionen, säger Tobias Billström, gruppledare för M, till Sveriges Radio.

V kritiskt

Moderaterna får sex andre vice ordförandeposter och Kristdemokraterna en sådan. Socialdemokraterna får två poster som tredje vice ordförande. Det är första gången sedan 2006 som utskotten har andre vice och tredje vice ordföranden.

Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby är kritisk till uppgörelsen.

– Det är obegripligt att Socialdemokraterna går med på det här, säger hon till SVT.