Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Löfvens tiggeriförbudförslag

Stefan Löfven kan tänka sig någon form av tiggeriförbud – men nu får han kritik.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Vi måste fundera på alternativen för att detta ska få ett stopp", säger Stefan Löfven.
Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

Stefan Löfven kan tänka sig någon form av tiggeriförbud, det säger han i en intervju i Aftonbladet.

Men statsministerns utspel möter kritik från flera partier.

– I juletider borde ett arbetarrörelseparti ha mer av Karl Bertil Jonsson som förebild än Joakim von Anka, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

Efter sitt jultal i Enköping på lördagen utvecklade statsministern sina tankar kring hur man kan stoppa tiggeriet. Ett förbud är inte aktuellt i dag menar han, men säger samtidigt:

– Vi måste fundera på alternativen för att detta ska få ett stopp. Vi har påbörjat ett konkret arbete med Bulgarien och Rumänien för att de ska ta ansvar för att deras medborgare ska ha ett drägligt liv där hemma. Fortfarande har vi för många som tvingas tigga och då måste vi fundera på om det är något mer vi kan göra och i så fall vad.

Tillstånd är en möjlighet

I intervjun i Aftonbladet talade han bland annat om att ett alternativ skulle kunna vara ett tillstånd. På frågan om hur det skulle kunna se ut svarar Löfven:

– Teoretiskt finns det olika vägar att gå här, det skulle kunna vara en sådan sak om man vill gå fram med det, jag har inget sådant konkret förslag, det är inte aktuellt, men man måste kunna föra diskussionen hur ser vi till att människor slipper stå på knä och tigga om pengar.

I augusti i år öppnade civilminister Ardalan Shekarabi, S, för ett tiggeriförbud och menade att man ville studera vilken modell andra länder använt sig av. Miljöpartiet ställde sig då inte bakom civilministerns resonemang.

Johan Hedin, Centerpartiet, kritiserar förslaget.
Foto: Thommy Tengborg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp" kommenterar MP:s gruppledare Maria Ferm då.

Hur regeringspartnern Miljöpartiet ställer sig till frågan nu fyra månader senare är oklart. Expressen söker partiets språkrör för en kommentar.

Vänstern: Vi är skarpt emot

Från Vänsterpartiet är kritiken hård.

– Vi är skarpt emot både tiggeriförbud och tiggerilicenser, det är att föra Sverige tillbaka till 1800-talet. Det hjälper inte någonting, det bekämpar inte fattigdomen, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hon menar att det som historiskt hjälpt är kraftfulla reformer för jämlikhet och välfärd både på EU-nivå och i Sverige.

– Detta verkar vara en del av Socialdemokraternas strategi, att vara tuff när det kommer till frågor om lag och ordning och flyktingmottagande. I juletider så borde ett arbetarrörelseparti ha mer av Karl Bertil Jonsson som förebild än Joakim von Anka, man klamrar sig fast vid en ekonomisk politik som inte fungerar, säger Christina Höj Larsen.

"Går inte att utrota fattigdom med förbud"

Även från oppositionshåll finns det kritik mot Löfvens uttalande.

– Att förbjuda tiggeri är bara ett sätt för Stefan Löfven och Socialdemokraterna att blunda för det grundläggande problemet. Det går inte att utrota fattigdom genom förbud. Utsatta människor behöver stöd och hjälp för att förbättra sin situation. Då kan inte samhället vända dem ryggen, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson i en skriftlig kommentar till Expressen.

Han fortsätter:

– Centerpartiet tycker i stället att det finns skäl att se över hur arbetsmarknaden kan bli mer öppen för att människor med lägre utbildning och bristande språkkunskaper ändå ska kunna ha en chans att ta sig in på arbetsmarknaden.

Från Moderaternas sida låter det däremot annorlunda. Partiet vill sedan över ett år tillbaka se ett förbud av organiserat tiggeri och partiledare Anna Kinberg Batra menar därför att Löfven kan börja stödja deras förslag.

– Ingen ska behöva tigga på gatan i Sverige, då är det något som inte fungerar. Titta på frågan har svenska folket tyvärr gjort länge, men det som behövs är både att agera mot dem som utnyttjar redan utsatta människor och att ge kommunerna möjlighet att kunna förbjuda tiggeri lokalt. Det har vi moderater krävt länge, så menar Stefan Löfven allvar är han välkommen att börja stödja våra förslag, säger Anna Kinberg Batra i en skriftlig kommentar.

SD: En ursäkt vore på sin plats

Sverigedemokraterna ställer sig positiva och vill se ett nationellt tiggeriförbud.

– Nu har vi inte sett något konkret förslag ännu, så låt oss avvakta till något sådant finns på bordet. Däremot är det positivt att Stefan Löfven öppnar upp för vår linje om att tiggeriet måste få ett slut. Medan han nämner åtgärder som licens eller förbud, har vi länge drivit åtgärder för att få bort tiggeriet genom ett nationellt förbud, säger Mikael Eriksson, politisk sekreterare till Jimmie Åkesson, SD, och fortsätter:

– Det var dock inte länge sedan som han felaktigt menade att vår inställning var rasistisk och att han nästan raljant slog bort vårt förslag om tiggeriförbud med att "man inte kan förbjuda fattigdom". En ursäkt vore på sin plats när han väl presenterar ett skarpt förslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.