Stefan Löfven kan tänka sig någon form av tiggeriförbud – men nu får han kritik. Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven kan tänka sig någon form av tiggeriförbud – men nu får han kritik. Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven kan tänka sig någon form av tiggeriförbud – men nu får han kritik. Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Vi måste fundera på alternativen för att detta ska få ett stopp", säger Stefan Löfven. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN"Vi måste fundera på alternativen för att detta ska få ett stopp", säger Stefan Löfven. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

"Vi måste fundera på alternativen för att detta ska få ett stopp", säger Stefan Löfven.

 Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

Kritiken mot Löfvens tiggeriförbudförslag

Publicerad

Stefan Löfven kan tänka sig någon form av tiggeriförbud, det säger han i en intervju i Aftonbladet.

Men statsministerns utspel möter kritik från flera partier.

– I juletider borde ett arbetarrörelseparti ha mer av Karl Bertil Jonsson som förebild än Joakim von Anka, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

Efter sitt jultal i Enköping på lördagen utvecklade statsministern sina tankar kring hur man kan stoppa tiggeriet. Ett förbud är inte aktuellt i dag menar han, men säger samtidigt:

– Vi måste fundera på alternativen för att detta ska få ett stopp. Vi har påbörjat ett konkret arbete med Bulgarien och Rumänien för att de ska ta ansvar för att deras medborgare ska ha ett drägligt liv där hemma. Fortfarande har vi för många som tvingas tigga och då måste vi fundera på om det är något mer vi kan göra och i så fall vad.

Tillstånd är en möjlighet

I intervjun i Aftonbladet talade han bland annat om att ett alternativ skulle kunna vara ett tillstånd. På frågan om hur det skulle kunna se ut svarar Löfven:

– Teoretiskt finns det olika vägar att gå här, det skulle kunna vara en sådan sak om man vill gå fram med det, jag har inget sådant konkret förslag, det är inte aktuellt, men man måste kunna föra diskussionen hur ser vi till att människor slipper stå på knä och tigga om pengar.

I augusti i år öppnade civilminister Ardalan Shekarabi, S, för ett tiggeriförbud och menade att man ville studera vilken modell andra länder använt sig av. Miljöpartiet ställde sig då inte bakom civilministerns resonemang.

Johan Hedin, Centerpartiet, kritiserar förslaget.Foto: Thommy Tengborg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp" kommenterar MP:s gruppledare Maria Ferm då.

Hur regeringspartnern Miljöpartiet ställer sig till frågan nu fyra månader senare är oklart. Expressen söker partiets språkrör för en kommentar.

Vänstern: Vi är skarpt emot

Från Vänsterpartiet är kritiken hård.

– Vi är skarpt emot både tiggeriförbud och tiggerilicenser, det är att föra Sverige tillbaka till 1800-talet. Det hjälper inte någonting, det bekämpar inte fattigdomen, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hon menar att det som historiskt hjälpt är kraftfulla reformer för jämlikhet och välfärd både på EU-nivå och i Sverige.

– Detta verkar vara en del av Socialdemokraternas strategi, att vara tuff när det kommer till frågor om lag och ordning och flyktingmottagande. I juletider så borde ett arbetarrörelseparti ha mer av Karl Bertil Jonsson som förebild än Joakim von Anka, man klamrar sig fast vid en ekonomisk politik som inte fungerar, säger Christina Höj Larsen.

"Går inte att utrota fattigdom med förbud"

Även från oppositionshåll finns det kritik mot Löfvens uttalande.

– Att förbjuda tiggeri är bara ett sätt för Stefan Löfven och Socialdemokraterna att blunda för det grundläggande problemet. Det går inte att utrota fattigdom genom förbud. Utsatta människor behöver stöd och hjälp för att förbättra sin situation. Då kan inte samhället vända dem ryggen, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson i en skriftlig kommentar till Expressen.

Han fortsätter:

– Centerpartiet tycker i stället att det finns skäl att se över hur arbetsmarknaden kan bli mer öppen för att människor med lägre utbildning och bristande språkkunskaper ändå ska kunna ha en chans att ta sig in på arbetsmarknaden.

Från Moderaternas sida låter det däremot annorlunda. Partiet vill sedan över ett år tillbaka se ett förbud av organiserat tiggeri och partiledare Anna Kinberg Batra menar därför att Löfven kan börja stödja deras förslag.

– Ingen ska behöva tigga på gatan i Sverige, då är det något som inte fungerar. Titta på frågan har svenska folket tyvärr gjort länge, men det som behövs är både att agera mot dem som utnyttjar redan utsatta människor och att ge kommunerna möjlighet att kunna förbjuda tiggeri lokalt. Det har vi moderater krävt länge, så menar Stefan Löfven allvar är han välkommen att börja stödja våra förslag, säger Anna Kinberg Batra i en skriftlig kommentar.

SD: En ursäkt vore på sin plats

Sverigedemokraterna ställer sig positiva och vill se ett nationellt tiggeriförbud.

– Nu har vi inte sett något konkret förslag ännu, så låt oss avvakta till något sådant finns på bordet. Däremot är det positivt att Stefan Löfven öppnar upp för vår linje om att tiggeriet måste få ett slut. Medan han nämner åtgärder som licens eller förbud, har vi länge drivit åtgärder för att få bort tiggeriet genom ett nationellt förbud, säger Mikael Eriksson, politisk sekreterare till Jimmie Åkesson, SD, och fortsätter:

– Det var dock inte länge sedan som han felaktigt menade att vår inställning var rasistisk och att han nästan raljant slog bort vårt förslag om tiggeriförbud med att "man inte kan förbjuda fattigdom". En ursäkt vore på sin plats när han väl presenterar ett skarpt förslag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag