Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot Folkhälsomyndighetens chef: ”Han måste ställa sig upp och stå mitt i stormen”

Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten om spridningen: ”Dödligheten kommer sannolikt gå ner”
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, får kritik för sitt agerande i coronakrisen, för otydlighet och för att ha klivit fram som ledare alltför sent.
En del medarbetare beskriver Johan Carlson som konflikträdd - andra som konsensusinriktad. Här tillsammans med statsminister Stefan Löfven i samband med en pressträff efter ett krismöte om det nya coronaviruset.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
För lite synlig. Johan Carlson får kritik för att ha varit för osynlig och otydlig i samband med den nya smittan. ”Jag tror att han måste vara ute mer och bli rakare, han måste ställa sig upp och stå där mitt i stor­men.” säger en person till tidningen Chef.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson är jordnära och trevlig enligt de egna medarbetarna. Men han får kritik för otydlighet i hanteringen av coronakrisen och att för att ha klivit fram som ledare för sent.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Läkaren Johan Carlson är högsta chef på Folkhälsomyndigheten sedan 2014. I höstas förlängdes hans förordnande till 2021.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Konflikträdd, otydlig, osynlig och senfärdig. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, 65, får tuff kritik av sin personal för hur han hanterat coronakrisen. Det visar en ny granskning från tidningen Chef

– Han måste ställa sig upp och stå där mitt i stormen, säger en person till tidningen. 

Däremot får han beröm för att vara trygg, lugn och kunnig.

I det nya numret av tidningen Chef som kommer nästa vecka publiceras en stor granskning av generaldirektören Johan Carlson och hans ledarskap. Kartläggningen bygger på intervjuer med minst 20 personer på olika nivåer som arbetar eller har arbetat med Johan Carlson.

Läkaren Johan Carlson är en makthavare som varit anonym och okänd för de flesta - åtminstone fram tills nu. Den nya epidemin har tvingat fram Folkhälsomyndighetens generaldirektör i det mediala rampljuset. 

Får hård kritik av hanteringen av nya smittan

Enligt tidningen Chefs granskning är medarbetare kritiska till Johan Carlsons hantering av coronakrisen. Det finns ett groende missnöje med ledningen, framför allt på grund av otydlighet. 

Generaldirektören får också kritik för att inte ha synts tillräckligt. I början av epidemin skickade Johan Carlson fram sina chefer i ledningsgruppen, i synnerhet statsepidemiolog Anders Tegnell, att representera myndigheten. Medarbetare tycker att generaldirektören bidragit till att öka osäkerheten genom att vänta med att kliva fram.

– Jag tycker att han ger ett okej intryck, han kan ju frågorna väl. Men han har sett pressad ut, och han har rätt mycket uppförsbacke. Det som ligger honom till last är att han inte är så känd. Jag tror att han måste vara ute mer och bli rakare, han måste ställa sig upp och stå där mitt i stor­men. Det tror jag att han klarar, säger en person med god insyn i Folkhälsomyndig­hetens organisation till Chef.

En annan person som jobbar nära myndigheten säger i artikeln:

”En del av kritiken mot myndigheten är horribel, men det är viktigt att man internt har en företrädare som kan ingjuta självförtroende, men som även externt har ett högt förtroende”. 

Efterlyser mer handlingskraft

Flera källor beskriver Johan Carlson som konflikträdd, Han sägs helst undvika att ”ta konflikterna head on” och har en tendens att undvika interna frågor som handlar om att välja sida. 

– Jag tycker att han med tiden blivit allt mindre synlig, han verkade minska sin sfär, tog färre initiativ och blev en svagare chef som inte adresserade de uppenbara problemen. Det kändes som om han flydde från de jobbiga delarna, säger en nära medarbetare som i dag bytt arbets­givare.

En del av tidningen Chefs källor efterlyser en större känsla av handlingskraft. 

– Johan skulle kunna bli lite modigare i hur han hanterar sin ledningsgrupp, de skulle må bra av att jobba bättre tillsam­mans, säger en chef strax utanför ledningen.  

Generaldirektören, som får totalbetyget 27 av 40, får även beröm av tidigare och nuvarande medarbetare. En beskriver Johan Carlson som ”en lugn och trygg pappa”.

 – Det är en styrka att kunna stå stadigt, att inte bli uppstressad av ett högre tonläge från omgivningen och oroliga ministrar, säger en tidigare kollega till tidningen Chef.

Lätt att gilla, konsensusinriktad, delegerande och ödmjuk är andra omdömen. Johan Carlson är generaldirektören som saknar sekreterare, bokar sina egna resor och håller ordning på sin almanacka själv. 

– Han varken framhäver sig själv eller fegar. Han är ju oerhört lätt att gilla, han är väldigt vanlig och lättillgänglig, samtidigt som han har en stor kunskap och bred erfarenhet som han använder sig av i sitt ledarskap. Han har inga problem att kliva in och ta ansvar när han behöver det, men kan också backa och låta andra få ta ansvar, säger en hög chef inom Folk­hälsomyndigheten till tidningen Chef.

Som bäst när det krävs en modig ledare

Läkaren som blev hög chef får beröm för att vara både erfaren och förankrad i sakfrågorna. Och även om Johan Carlson får kritik verkar han inte ha skaffat sig några fiender. Enligt kartläggningen har högre chefer på Folkhälsomyndigheten starkt förtroende för honom.  

– Han är som bäst när det krävs en modig ledare som kan förhålla sig till externa krafter. Om jag hade varit stats­minister hade jag i det här läget varit väldigt nöjd över att ha Johan Carlson som generaldirektör, säger en hög chef.

Det är svårt att föreställa sig en ledare hantera en global kris med större trygghet än Johan Carlson, enligt Chefs källor. 

– Han är trygg i smittskyddsfrågorna. Vi i ledningen har en nära dialog, vi går parallellt och gemensamt, han förankrar sin syn, och är närvarande och det han har lyft utanför myndigheten har varit genomtänkt. Han kan lyfta sig till de mer övergripande frågorna, det är där han syns utåt, säger en hög chef. 

Trivs med att åka till jobbet nästan varje dag

Johan Carlson säger till tidningen Chef att han blir ”närmast generad” av att få så många positiva omdömen. Han säger också att Folkhälsomyndigheten nu är mitt uppe i sin hittills största utmaning.  

– Jag har alltid sett min roll som myndighetschef att ställa mig längst fram och företräda och försvara myndigheten – och medarbetarna – när det blåser motvind, för det gör det då och då. 

Han poängterar att det på längre sikt är myndighetens breda folkhälsoarbete, och ”inte en enskild insats i en utbrottssituation”, som är avgörande för hälsoutvecklingen i Sverige. 

 

Så klarar sig Folkhälsomyndighetens chef

Johan Carlson får betyg fyra av fem när det gäller ledarstil, delegering, motivation och personlighet. ”Personifierar begreppet trevlig. Uppfattas som nära och varm och har lätt för att se människorna i organisationen, trots att den är geografiskt utspridd och svåröverblickbar.”

När det gäller konflikthantering, beslutsfattande och rekrytering får han en trea i betyg av sina medarbetare. 

Sämst omdöme, två av fem, får generaldirektören när det gäller kommunikation. ”I sin strävan efter att delegera har han enligt kritikerna klivit fram som talesperson för myndigheten för sent, vilket bidragit till att mediekritiken, som bitvis varit hård, mot Folkhälsomyndigheten har ökat.” 

Totalt får Folkhälsomyndighetens generaldirektör 27 poäng av 40 möjliga. 

Enligt tidningen Chef tyder det mesta på att Folkhälsomyndigheten är en väl fungerande maskin. Sjukfrånvaron har minskat, personalomsättningen är relativt stabil och antalet regeringsuppdrag är jämnt. Både intäkter och utgifter ökade under 2018.  

Källa: Tidningen Chef

Säljs slut i butik – här är två recept du kan göra själv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.