Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot FHM – efter nya varianten

Sveriges vaccinsamordnare om den nya varianten.
Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet.
Foto: Linköpings universitet
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare statsepidemiolog Annika Linde.
Foto: SMITTSKYDDSINSTITUTET

Coronavarianten omikron sprider oro över Europa.

Flera länder har beslutat om flygstopp och inreseförbud.

Folkhälsomyndigheten valde en rekommendation om uppmaning av testning vid inresa.

Något som möts av kritik från flera håll.

– Jag hade, om jag var statsepidemiolog, nog ställt ett krav på testning, säger tidigare statsepidemiolog Annika Linde.

Folkhälsomyndigheten gick under fredagen ut med en ny rekommendation – med anledning av den nya coronavarianten omikron. Rekommendationen är att personer som reser till Sverige från ett antal länder i södra Afrika ”uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt”.

– När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på fredagen.

Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet är kritisk till att rekommendationen inte är tillräckligt skarp i sin formulering.

– Det är anmärkningsvärt att Folkhälsomyndigheten alltid är så reaktiva, att de har så svårt att vara proaktiva och ta höjd för det som kan komma, säger han.

– Om WHO nu går ut och säger att det är en variant som är oroande, om Joakim Dillner som är professor i infektionsepidemiologi säger att det kan bli en ny deltavariant som ju spred sig extremt snabbt, då bör man försöka ta reda på så mycket information som möjligt, så snabbt det bara går. För utan information blir det bara gissningslekar. 

Vill se testkrav vid inresa

Ett sätt att samla den informationen skulle kunna vara ett testkrav för alla som reser till Sverige, anser han, i synnerhet från länderna i södra Afrika.

– Sen är det klart att det blir svårt, men om det finns oro för vad den här varianten står för så tycker jag att man bör vara väldigt proaktiv. Sen kan det visa sig att det inte blev något av det, men då är heller ingen skada skedd, säger Wladis.

Också tidigare statsepidemiolog Annika Linde anser att rekommendationen var för svag i sin formulering.

– Jag hade, om jag var statsepidemiolog, nog ställt ett krav på testning, säger hon.

Detta eftersom Folkhälsomyndigheten – genom omfattande gensekvensering av positiva prover – antar att viruset ännu inte finns i Sverige.

– Det garanterar naturligtvis inte att det redan kommit in men om vi tror att den här stammen inte finns i landet, då är det allra viktigaste att testa de som kommer från områden där den finns, säger Linde.

– Det handlar om insådden, alltså hur många virusfall man börjar med, det får en enorm påverkan för den fortsatta smittspridningen. Tänk dig att du har en person som smittar två personer, alltså ett r-tal på 2, då går det ganska fort innan fler är smittade. Om man då har två från början går det dubbelt så fort. Att hålla den initiala insådden lågt är väldigt viktigt för att kunna behålla kontrollen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell uppger att de kommer förhålla sig till omikron på samma sätt som de gjort till tidigare varianter.

– De uppgifter vi har gör att vi bör ta den här varianten på allvar tills vi har mer kunskap om den. Men det enda vi kan göra är att erfarenhetsmässigt se till tidigare varianter.

Hon uppmanar, liksom WHO tidigare gjort, till att inte ta förhastade beslut i smitthanteringen.

– Jag har svårt att se att vi skulle vara tillbaka på ruta ett, däremot så är det möjligt att den immunitet vi byggt upp för den här varianten är något sämre än mot tidigare varianter. Vi har en ödmjukhet inför svårigheten att stoppa viruset, säger hon till TT.


Bergström: Nytt vaccin på tre månader

Nya varianten: "Dom som är vaccinerade behöver inte vara oroliga"

Svenske Jonas i Sydafrika: ”Resenärer sitter fast”


Jonas Sandström driver resebyrå i Kapstaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.