Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Eliasson: "Olämpligt uttalande"

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är kritisk till Dan Eliassons uttalande.
Foto: Sven Lindwall
Hon kallar Dan Eliassons uttalande för "direkt olämpligt".
Foto: Sven Lindwall

Rikspolischef Dan Eliassons uttalande om att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blir statsminister har kritiserats från flera håll.

Nu ställer sig också Polisförbundets ordförande kritisk till uttalandet och kallar det "direkt olämpligt".

– Som polis vet man om att personliga känslor, behov och impulser måste underordnas den uppgift som polisen har att utföra. Och det gäller i synnerhet rikspolischefen, säger ordförande Lena Nitz.

På tisdagen den 5 juli deltog rikspolischefen Dan Eliasson i Expressen TV från Almedalen. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom på tal under intervjun och Dan Eliasson sade då att "om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit". På frågan om han skulle avgå om Jimmie Åkesson skulle bli statsminister svarade han: "Ja, med största sannolikhet".

Dan Eliasson har tidigare kritiserats från olika håll för sitt sätt att som myndighetschef göra ett politiskt uttalande. Nu ställer sig även Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, kritisk till Dan Eliassons agerande.

– Jag tycker att det är ett direkt olämpligt uttalande. En rikspolischef ska inte uttala sina personliga, politiska åsikter i sin roll som rikspolischef, säger hon.

Känslor hamnar i andra hand

Hon tillträdde posten som ordförande för polisförbundet år 2010. Innan dess har hon arbetat många år som bland annat närpolis och brottsutredare.

– Som polis så ingår det att styras av den huvuduppgift man är tillsatt att utföra och personliga behov, känslor och impulser måste underordnas den uppgiften. Och det gäller naturligtvis rikspolischefen också. I synnerhet rikspolischefen, skulle jag säga, säger Lena Nitz.

Den uppgift hon syftar på innebär bland annat att se till att Sveriges medborgare känner sig trygga.

– Det är just därför det är så viktigt att inte påtala sina politiska åsikter, eller om någon. För ingen får någonsin tvivla på att man inte lägger in det när man utför sitt uppdrag. Det är ju liksom grundregeln för en polis och naturligtvis rikspolischefen, säger Lena Nitz.

Påvekar medlemmarna starkt

I intervjun säger Dan Eliasson att anledningen till att han skulle avgå är att han inte gillar Sverigedemokraternas och Jimmie Åkessons politik.

– Även om man inte gillar en person eller någons politik eller åsikter så måste man utföra sin uppgift. Och ingen får någonsin tvivla på det, säger Lena Nitz.

Som ordförande för Polisförbundet företräder bland annat hon förbundets 23 030 medlemmar. Av dessa är 18 754 aktiva medlemmar.

– Jag tror att det här påverkar dem starkt, eftersom det här är en grundregel för varje polis. Han ska styra myndigheten, att leda och styra är ju hans uppgift och det är klart att det kan påverka, säger Lena Nitz.

Tidigare kritik

En av dem som kritiserat Dan Eliasson tidigare är närpolischefen Anders Karlsson. Han valde att skriva ett öppet brev på Facebook efter Dan Eliassons uttalande.

– Det kokar i leden, det gör det. I ett läge där alla chefer inom polisen måste vara på topp för att engagera personalen, mitt i en stor organisationsförändring... Då har vi inte tid med sådant här tjafs, vi måste fokusera på kärnverksamheten. Det här lägger fokus på helt fel saker och det tycker jag är tråkigt, sade han tidigare till Expressen.

I sitt öppna brev på Facebook skrev han också:

"Jag är stolt över att samtliga kolleger tar avstånd från ditt uttalande. Vi förstår vår roll som demokratins försvarare. Förstår du Dan?"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.