Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot e-ciggen: ”Utan tvekan skadlig”

Expertens tips: så slutar du röka.
E-cigaretter utgörs till en inkörsport till vanliga cigaretter för ungdomar.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Baliuk Oleg / Colourbox

Världshälsoorganisationen WHO varnar för skadan från e-cigaretter i en ny rapport.

E-cigaretter kallas för ”otvivelaktigt skadliga” och pekas ut som en inkörsport till cigaretter för ungdomar.

– WHO har tydliga riktlinjer – att genomföra en reglering av e-cigaretter säger Vinayak Prasad i rapporten.

E-cigaretter har av vissa setts som ett mer hälsosamt alternativ till traditionellt rökande. De har bland annat setts som positiva för att de utsätter användaren för lägre toxinhalter och för att de hjälper vissa att sluta röka.

Men i en ny rapport får e-cigaretterna stor kritik från Världshälsoorganisationen. WHO kallar dem för ”otvivelaktigt skadliga” och menar att det finns för få bevis som bekräftar att de hjälper människor att tygla ovanan.

Dessutom uppges e-cigaretterna vara en inkörsport till cigaretter för unga personer.

– WHO har tydliga riktlinjer – att genomföra en reglering av e-cigaretter. Om de förbjuds bra, men om de inte förbjuds ska de inte få finnas fritt på marknaden, för unga personer börjar använda dem, säger Vinayak Prasad, chef för WHO:s enhet för tobakskontroll i rapporten.

Används främst av rökare

Enligt rapporten väljer många rökare att använda sig av såväl e-cigaretter som vanliga cigaretter samtidigt. Färre väljer alltså att sluta med den traditionella rökningen när de upptar den nya vanan.

WHO betonar att e-cigaretterna innehåller nikotin och aerosoler, som har bevisats vara skadliga för hjärtat och lungorna.

– Man tittar också på de långsiktiga effekterna och på huruvida de till och med kan vara cancerframkallande, men det är ännu inte tillräckligt välbelagt, säger Vinayak Parsad, i rapporten.

För den som vill sluta med cigaretter är det betydligt mer effektivt att sluta röka helt, än att luta sig mot e-cigaretten, skriver WHO.

– Det står helt klart att det bästa alternativet för rökare är att sluta med cigaretter och nikotin helt och hållet, säger Vinayak Parsad.

Svalare luft letar sig in nästa vecka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.