Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot donationerna – efter branden i Notre-Dame

Kritik har riktats mot insamlingarna till katedralen Notre-Dame. Foto: VANESSA PENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Bernard Arnault, en av världens rikaste personer, har donerat en miljard kronor. Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter branden i katedralen Notre-Dame har donationer strömmat in för återuppbyggnaden. 

Insamlingen är på väg att nå tio miljarder kronor – men kritik har riktats mot donationerna. 

Om ni skulle kunna lägga till en procent till de fattiga vore vi nöjda”, skriver välgörenhetsorganisationen Abbe Pierre Foundation på Twitter.

En kortslutning tros vara orsaken till den våldsamma brand som utbröt i katedralen Notre-Dame i Paris. Branden höll på att förstöra hela byggnaden som till slut kunde räddas. 

Frankrikes president Emmanuel Macron gick tidigt ut och meddelade att katedralen ska återställas – och därför startades en insamlingskampanj. 

Inte långt därefter började donationerna strömma in. Bland annat lovade franske miljardären François-Henri Pinault att donera över en miljard kronor. Familjen bakom lyxmodehuset Louis Vuitton har också lovat att vara med och ska skänka 200 miljoner euro, motsvarande över 2 miljarder kronor till återuppbyggnaden. 

Kritik mot miljardinsamlingarna till Notre Dame

Men kritik har riktats mot de enorma donationerna. 

Den franske ekonomen Julia Cagé påpekar att man i Frankrike ha rätt att dra av 60 procent i skatt på donationerna – och att detta kan vara ett sätt för de att betala mindre skatt. 

Applådera generositeten bland alla fransmän? Låt oss inte falla i den amerikanska fällan: miljardärer måste betala skatt. Inte när de vill och då dra nytta av enorma skattesänkningar”, skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/CageJulia/status/1118128213245427712


Andra menar att en del av pengarna som har donerats till återuppbyggnaden av Notre-Dame hade kunnat gå till fattiga människor och klimatet. 

Om ni skulle kunna lägga till en procent till de fattiga vore vi nöjda”, skriver välgörenhetsorganisationen Abbe Pierre Foundation på Twitter.

https://twitter.com/Abbe_Pierre/status/1118191722364715008

Philippe Martinez, generalsekreterare på fackförbundet CGT, sade tidigare i dag på en presskonferens, enligt Le Figaro: 

– Med ett klick kan man skänka 200 eller 100 miljoner euro. Det visar även på de ojämlikheter här i landet som vi regelbundet påtalar. 

Han fortsatte: 

– Om de kan donera tiotals miljoner euro för att återställa Notre-Dame så kan de sluta säga till oss att det inte finns några pengar för att hjälpa de socialt utsatta i Frankrike. 

Slår tillbaka mot kritiken: ”Meningslös debatt”

En av de som avfärdar kritiken är Bernard Arnault som är en av världens rikaste personer. 

– Det är en tom kontrovers. Det är sorgligt att se i Frankrike att du får kritik när du gör något för allmänhetens bästa, säger han enligt Reuters. 

Även Frankrikes kulturminister Franck Riester avfärdar kritiken – och hela debatten. 

– Den här meningslösa debatten består av uttalanden som ”det är för mycket pengar för Notre-Dame när det behövs hjälp andra håll”. Självklart behövs det pengar för välfärden, för sjukvården, för klimatfrågan. Men låt oss lämna den fantastiska generositetsviljan att ha sin gång, säger han enligt franska RMC Radio. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.