Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot DÖ växer inom Moderaterna

Det var i fjol som den kända Decemberöverenskommelsen kom till.Foto: Suvad Mrkonjic

I helgen kan den första domen efter Decemberöverenskommelsen komma.

Då har Kristdemokraterna riksting där flera partidistrikt vill riva upp den kontroversiella budgetöverenskommelsen.

Nästa helg har Moderaterna sin partistämma – och där växer kritiken.

– Nu har ju nya budgeten tagits fram där man ser det förskräckliga att vi går mot att bli ett mer socialistiskt land, så jag hoppas att alla börjar tänka att vi gjort en tabbe som ingick överenskommelsen, säger Jirina Klevstig, ordförande för Moderaterna i Norrköping till SVT.

För några veckor sedan röstade allianspartierna för första gången igenom en socialdemokratisk budget – enligt den historiska Decemberöverenskommelsen, DÖ.

Allianspartierna har i budgetöverenskommelsen förbundit sig att rösta igenom regeringens budgetar fram till nästa val, något som många borgerliga väljare har vänt sig emot.

Stark kritik i KD

Inför helgens Kristdemokratiska riksting har 6 av 26 partidistrikt bestämt sig för att rösta emot DÖ. Motståndet leds av de mäktiga distrikten i Kalmar och Jönköpings län.

– Jag tror att det finns goda utsikter för att Kristdemokraterna kommer att fatta ett beslut som innebär att Decemberöverenskommelsen, som var tänkt att ligga i åtta år, inte ens får fira sin ettårsdag, sa Anders Andersson,distriktsordförande i Kalmar till DI under måndagen.

Kalmar län är ett av de distrikt som väntas rösta nej på Kristdemokraternas riksmöte.

"Hoppas den skrotas helt"

Nästa helg har Moderaterna sin partistämma och där är kritiken mot överenskommelsen minst lika stort. Där leds upproret mot partiledningen av partidistriktet i Östergötland.

– Jag hoppas att den skrotas helt. Jag kan inte försvara den för väljarna när de frågar, säger Stefan Hagfeldt, före detta riksdagsledamot från Norrköping till SVT.

Decemberöverenskommelsen ska gälla fram till 2022, alltså även över nästa val, 2018 – oavsett vilket av de två blocken som får störst stöd. Överenskommelsen innebär i praktiken att Sverigedemokraternas inflytande i riksdagen minimeras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.