Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Carl Bildt efter orden om Israel

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt.
Foto: OLLE SPORRONG
Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman.
Foto: OLLE SPORRONG

Carl Bildt möts av kritik efter en tweet där han kallar Israel för apartheidstat.

Enligt Israels ambassadör i Sverige använder han sig av ”extremt språk”.

”Det är knappast någon kontroversiell ståndpunkt”, svarar Bildt i ett mejl till Expressen.

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt har deltagit vid en säkerhetskonferens i Herzliya i Israel i veckan. Under onsdagen twittrade han om samtalen.

”Utmärkta diskussioner på Herzliya-konferensen, men att frågan om Palestina inte nämns visar att Israel inte har någon politik som är värd namnet i en av de frågor som är mest kritiska för dess framtid. Jag tror inte Israel kan överleva långsiktigt som en fullständig apartheidstat. Det svävar farligt.”

Tweeten har fått flera kritiska svar. Ett av dem kommer från Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman.

”Extremt språk”

”Israel kommer säkerligen att överleva som en välmående och demokratisk stat. Ett sådant extremt språk leder inte till något annat än fientlighet och hat”, skriver han.

En annan kritiker är SD-profilen Björn Söder, som är ordförande för den svenska delegationen i OSSE.

”Carl Bildt visar varför han var en katastrof som utrikesminister för Sverige. Ytterst beklagligt men inte förvånande”, skriver han.

Svarar om kritiken

I ett mejl svarar Carl Bildt om kritiken. Han skriver att han fångade upp formuleringen från en tidigare chef för den israeliska civila underrättelsetjänsten Mossad, som ska ha använt den under konferensen. Han nämner också andra som tidigare använt den, som USA:s ex-president Barack Obama och Israels tidigare premiärminister Ehud Olmert.

”Om man inte accepterar en tvåstatslösning, utan är en stat utan rättigheter för en betydande del av befolkningen, blir man ju en apartheidstat. Det är knappast någon kontroversiell ståndpunkt”, skriver Carl Bildt i ett mejl.

Även människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty har anklagat Israel för att bedriva ett apartheid-system mot palestinier.


Carl Bildt om koranbränningen: ”Gränser för yttrandefriheten”

Carl Bildt säger i Utrikesbyrån i SVT att Stockholmspolisen borde ha tänkt på Sveriges säkerhetsintressen och agerat som den norska polisen som satte stopp för bränning av Koranen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.