Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-kritik efter C-toppens ord på minnesdagen

Hör C-ledarens skarpa varning till Liberalerna.
Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna, får kritik från egna partiet efter en debattartikel.
Julia Eriksson, ordförande för Centerstudenter, är kritisk.
Foto: Centerpartiet / Pressbild
Ida Alterå, ordförande för CUF, är kritisk.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Malm, Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

C-toppen Sofia Jarl gick till angrepp mot Liberalerna i en debattartikel i Altinget på Förintelsens minnesdag.

Hon vädjar till L att ”stå upp för demokratin” och inte ”köpslå med nationalistiska idéströmningar”.

Nu får hon hård kritik – både från liberaler och inifrån det egna partiet.

”Vedervärdigt av Centerpartiet att använda Förintelsen som trampolin för att hoppa på ... Liberalerna”, skriver Fredrik Malm, L.

Sofia Jarl, ordförande för förbundet Centerkvinnorna och C-politiker i Dalarna, slår i sin debattartikel fast att Liberalerna ”behövs mer än någonsin” och att liberala värderingar inte kan ”kompromissas bort”.

Texten publicerades på Förintelsens minnesdag, den 27 januari.

”Vad kan vi göra för att hatet som ledde till att miljontals människor miste livet, aldrig ska få slå rot i vårt samhälle igen?”, frågar Sofia Jarl.

Sofia Jarl vädjar till Liberalerna

Därefter skriver hon att demokratier ”runt om i världen” är på tillbakagång, att det finns ”krafter som vill använda demokratin för att montera ned den behövs den liberala rösten” och att Liberalerna måste ”fortsätta stå upp för demokratin”. Hon fortsätter:

”Det finns all anledning att bekämpa villfarelsen att det skulle vara möjligt för liberaler att kunna köpslå med nationalistiska idéströmningar med härkomst från samma ideologiska föreställningar som nazisterna.”

”Att inte förhandla med politik som härleder från idéer om ett samhällsideal där demokratiska principer är något som föraktas, är inte att skapa polarisering: det är att dra en gräns och stå för det vi tror på.”

Sofia Jarl skriver inte rakt ut vad hon menar att L kompromissar med.

Kritiken inifrån C: ”Ovärdigt”

I sociala medier har texten väckt reaktioner. Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna, skriver på Twitter:

”Vedervärdigt av Centerpartiet att använda Förintelsen som trampolin för att hoppa på ... Liberalerna. Att Centerpartiet har en historia av antisemitism och vill förbjuda centrala judiska traditioner gör att man bör städa framför egen dörr.”

Även från det egna partiet har artikeln kritiserats. Julia Eriksson, förbundsordförande för Centerstudenter, skriver att hon är ”så besviken över hur, bland andra, Centerkvinnorna valde att använda dagen som ett politiskt slagträ”.

”Det förminskar en dag som ska handla om att minnas och förfäras över det som skedde, de som drabbades och de som än i dag drabbas av hat och förnekelse.”

Även Ida Alterå, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, är hård i sin kritik:

”På förekommen anledning: det är ovärdigt att använda Förintelsen för att plocka dagspolitiska poänger. Punkt”, skriver hon på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.