Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Busch Thor efter Instagram-bilderna

Anna Dahlberg, politisk redaktör, Malin Roos, programledare Politikpodden, Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Ebba Busch Thor har ”ett munläder av Guds nåde” – men borde lämna barnen utanför.

I premiäravsnittet av Politikpodden diskuterar Karin Olsson och Anna Dahlberg fenomenet med partiledare som visar upp det mest privata i sociala medier.

– Jag har svårt för att man gör innehåll av sina barn, säger Olsson.

– Jag är emot den här dokusåpafieringen av politiken, säger Dahlberg som tycker att finansminister Magdalena Andersson är ett föredöme.

Ett givet diskussionsämne i första avsnittet av Politikpodden var Kristdemokraternas smått sensationella siffra i senaste mätningen från Expressen/Demoskop: 11,7 procent.

– Mycket handlar om Ebba Busch Thor personligen, säger Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen.

– Hon har en väldig lyskraft och en energi och lust till politiken, det syns. Det känns som att Ulf Kristersson vantrivs i det nya partilandskapet medan Busch Thor trivs som fisken i vattnet.

Även Karin Olsson, Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare, lyfter fram Ebba Busch Thor:

– Hon har ett munläder av Guds nåde! Hon är otroligt retoriskt begåvad och helt trygg.

LYSSNA PÅ POLITIKPODDEN: Ebba Busch Thors kräksjuka barn och ryska glosor

Men en sak ville båda gästerna i studion slippa, Ebba Busch Thors och övriga partiledarnas barn. De delar med sig för frikostigt av det mest privata på Instagram, anser Karin Olsson, även om barnens ansikten aldrig syns på bilderna.

– Det är ett ganska nytt fenomen i svensk politik, att politikerna beter sig som om de vore en influencer. Särskilt Ebba Busch Thor och Annie Lööf. Det är inne i familje-Volvon, du är med på fredags-tacosen och på träningstillfället. Det finns ingen hejd på hur långt de släpper in sina väljare, säger Karin Olsson. 

https://www.instagram.com/p/BvpR6DjHeNj/

Men det verkar ju effektivt, konstaterar programledaren Malin Roos och poängterar Annie Lööfs ökade väljarstöd hos yngre kvinnor i storstäderna.

Anna Dahlberg: 

– Ja, det funkar väl. En form av modern höger-identitetspolitik. Att visa en bilden av en framgångsrik ledare och mamma. Men jag är emot den här dsokusåpafieringen av politiken. Jag vill att det ska vara torrt, SOU (Statens offentliga utredningar) och sakfrågor. Det har med respekten för ämbetet att göra, politik är på allvar.

– Magdalena Andersson är ett föredöme där. Finansminister – och jag vet inget om hennes privatliv. Det känns bra, säger Anna Dahlberg i podden. 

Malin Roos, politikreporter på Expressen och programledare i Politikpodden.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Men barnen är inte närvarande enbart i den bild som de kvinnliga partiledarna sprider av sig själva. Både Ulf Kristersson och Jan Björklund använde sina barn i valrörelsen, påpekar Malin Roos. 

– Fast deras barn är äldre, det är en skillnad. Ulf Kristerssons barn är långt upp i tonåren och kan säga själva hur de vill medverka till hans politiska persona. Ebba Busch Thor tar bild på när hennes barn ligger på asfalten och skriker. Jag har svårt för att man gör innehåll av sina barn på det sättet, säger Karin Olsson.

”Guilty pleasure”

Anna Dahlberg håller inte helt med. Hon är i stället mer kritisk mot Liberalernas avgående partiledare.

– Det var konstigt när Jan Björklund satte sina barn i pant inför SD-kortet, gick ut och sa att han inte skulle samarbeta med SD på grund av de egna barnen. Det blev inte bra. 

Men så erkänner Karin Olsson: 

– Att följa de här politikerna på Instagram är min guilty pleasure, jag är lite lägre stående än Anna som säkert läser en SOU i stället. Det är mysigt när Stefan Löfven och Ulla dyker upp med en julhälsning, men jag har tankar om var man drar gränsen. 


LÄS MER: Expressen startar Politikpodden – ”nördigt men också underhållande” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.