Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Bidens höjda bidrag: Inte värt att jobba

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Joe Biden får kritik från republikanskt håll om att bidragen är för höga.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna går in i en affär som letar efter personal i delstaten Illinois.
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Bidens arbetslöshetsutbetalningar får kritik.

Enligt republikanerna leder de till att färre arbetar – eftersom bidragen är för höga.

Presidenten hävdar tvärtom att lönerna är för låga i landet.

I en intervju tidigare i veckan sa president Joe Biden att ingen annan president har skapat så många jobb under sina första månader.

Det är en sanning med modifikation, enligt AP, som har faktagranskat uttalandet. Förvisso har tre miljoner jobb aldrig tidigare skapats under fem månader i landet. Men befolkningen har ökat. Procentuellt uppstod fler jobb under Jimmy Carter 1977.

Men trots den snabba ökningen är arbetslösheten förhållandevis hög i USA. 9,5 miljoner amerikaner saknade ett jobb förra månaden – jämfört 5,7 miljoner i februari 2020. I många branscher skriker man efter personal.

För höga utbetalningar

Republikaner och flera experter menar att Biden-administrationens generösa arbetslöshetsprogram – med statliga bidrag på upp till 300 dollar (2 600 kronor) per vecka – gör att det blir mer lönsamt att inte arbeta. De får mer pengar genom att leva på bidrag, påstår bland annat analytiker på Bank of America.

På vissa håll har republikanska guvernörer vägrat att betala ut pengarna, skriver BBC. Men Joe Biden slår tillbaka – och argumenterar för att lönerna är för låga i landet. Han menar att det finns så gott om arbetstillfällen för att personer inte vill arbeta för 7-8 dollar (60-70 kronor) i timmen.

Höjde medellönen

Vid ett väljarmöte på onsdagen fick Biden en fråga från en krögare som hade svårt att få tag på personal.

– Många personer som jobbat som servitörer har beslutat sig för att de inte vill det längre, för att det finns möjligheter att få en högre lön, svarade han.

Som bevis har presidenten tidigare framhållit restaurangkedjan Chipotle, som tidigare i veckan höjde medellönen till 15 dollar (130 kronor) i timmen, skriver BBC

Joe Bidens oväntade gåva till Vladimir Putin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.