Kritiken mot Bergfeldt efter nobben: ”Superupptagen”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Carina Bergfeldt på röda mattan inför årets Kristallen-gala.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Axel Gordh Humlesjö, reporter på SVT:s ”Uppdrag granskning”.
Foto: Magnus Bergström / Magnus B/Pressbild

Carina Bergfeldt har fått hård kritik för sin insamling till Afghanistan och för att ha deltagit på en fest med toppolitiker.

Samtidigt vill hon inte intervjuas utan hälsar via presstjänsten att hon är ”superupptagen”, rapporterar Medierna i P1.

Nu höjer kollegan Axel Gordh Humlesjö, reporter på ”Uppdrag granskning”, rösten.

Kritiken har den senaste veckan varit hård mot Carina Bergfeldt. I förra veckan uppstod också intern SVT-kritik efter hennes insamling till Svenska Afghankommittén. 

Ämnet togs även upp på ett möte på SVT. 

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, sa hon. 

Var på fest med Annie Lööf 

I veckan har kritiken mot Carina Bergfeldt, som i fredags prisades med en Kristallen för ”Årets kvinnliga programledare”, fortsatt. Då har det handlat om en fest hon varit på – tillsammans med bland andra Annie Lööf och Mona Sahlin.

Medierna i P1 har under veckan försökt att nå Carina Bergfeldt för en intervju om kritiken. SVT-profilen har inte återkommit utan i stället hälsat via SVT:s presstjänst att hon är föräldraledig och ”superupptagen”.

I ett inlägg på Facebook ryter nu ”Uppdrag granskning”-reportern Axel Gordh Humlesjö i från.

”Det finns en sak som vi journalister avskyr mer än mycket: när makthavare inte ställer upp och svarar på våra frågor. Så när vi själva granskas kan vi inte göra annat än att ställa upp och svara så gott vi kan. ” skriver han i inlägget.

”Att då å ena sidan gå på gala och njuta av privilegierna av att vara högt upp i mediatoppen och samtidigt hälsa via presstjänsten att man är ”superupptagen” är helt enkelt inte ok.”, fortsätter Humlesjö.

”Måste sätta ner foten”

Till Expressen säger Axel Gordh Humlesjö att hans fokus mer handlar om SVT:s ledning, snarare än Carina Bergfeldt.

– SVT:s ledning måste sätta ner foten och på något sätt visa vad vi har för värderingar, för regler och för idéer om hur vi ska bete oss som public service-medarbetare, säger han och fortsätter:

Gordh Humlesjö skriver i sitt inlägg att det pågår en intern debatt bland medarbetare inom public service om oberoende och etik. 

– Jag förstår verkligen lockelsen i att vara med överallt och ta del av allt som är roligt. Men jag känner Carina, jag betraktar henne som en vän. Hon är väldigt populär, SVT behöver henne, men då måste man också kunna ställa högre krav på att vara ett högre föredöme för hela public service. 

I ett sms till Expressen skriver Sabina Rasiwala, SVT:s HR- och kommunikationsdirektör:

”Jag har noterat Axel Gordh Humlesjös inlägg. Det står våra medarbetare fritt att välja när de ska uttala sig. I det här fallet har Carina Bergfeldt kommenterat sitt inlägg vid flera tillfällen. Jag är själv ansvarig för SVT:s presstjänst och jag tycker att de gör ett väldigt bra jobb, men lyssnar självklart på det som gör oss bättre.”

Expressen har varit i kontakt med Carina Bergfeldt som avböjer att kommentera.

Expressens mediepodd ”Lägg ut!” kommenterar SVT-diskussionerna.

Ur arkivet:

På årsdagen av attacken på Utøya medverkade Carina Bergfeldt i Expressen TV där hon berättade om minnena från den dagen: ”Det värsta du kan se”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.