SD kräver ministerns avgång – samlar stöd

Expressen hade rätt: Sverige bröt mot reglerna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Utbildningsminister Anna Ekström, S.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni, Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson, Moderaterna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matilda Ekeblad, ordförande för MUF.
1 / 7

Kritiken från oppositionen är stenhård efter Riksrevisionens rapport om hur Skolverket och regeringen gett en missvisande bild av tillståndet i den svenska skolan – trots varningar om felaktigheter i PISA-undersökningen. 

Enligt vad Expressen erfar kommer SD nu ta initiativ för att samla oppositionen och försöka fälla utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Det finns en sådan pågående process, bekräftar SD-ledaren Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund. 

Att de senaste PISA-resultaten visade på en vänding för den tidigare dystra utvecklingen i svensk skola blev en jättenyhet.

Men Expressen kunde senare avslöja hur en stor mängd utrikesfödda elever felaktigt plockats bort ur PISA-urvalet – och att Sverige därigenom brutit mot OECD:s officiella regelverk. 

”Skolpolitisk skandal”

Om reglerna hade följts skulle de svenska resultaten ha varit betydligt sämre och Sverige skulle sannolikt ha backat i samtliga tre ämnen jämfört med förra provtillfället. Allt detta bekräftas i dag av Riksrevisionen, som riktar svidande kritik mot Skolverket och regeringen. 

Från oppositionen är reaktionerna kraftfulla. Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det är ”riktigt allvarligt” och liknande tongångar hörs från övriga oppositionen. 

– Det är en skolpolitisk skandal, säger Christian Carlsson, skolpolitisk talesperson för Kristdemokraterna. 

Enligt vad Expressen erfar kommer Sverigedemokraterna nu också ta initiativ för att samla oppositionen och försöka fälla utbildningsminister Anna Ekström. Man ser inom SD goda möjligheter att få stöd av M, KD och L. Och i så fall räcker det med att någon enstaka centerpartist röstar med oppositionen för att det ska finnas en majoritet för ett misstroende.

”Systematiskt och överlagt fusk”

På sin Facebook-sida kräver nu Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, Anna Ekströms avgång. 

”Fusk är fusk. Fult fusk är fult fusk. Systematiskt och överlagt fusk, för att dölja misslyckanden kopplade till den massinvandring som man är ansvarig för, är oförlåtligt fusk.”

”Är det så illa som det verkar, att man har fuskat för att rädda regeringens ansikte och dölja konsekvenserna av den ansvarslösa invandringspolitiken, ja då finns ingen annan utväg än att ministern måste avgå.”

Anna Ekström tänker inte avgå.

– Det är en fråga för riksdagen, men jag har inga planer på att avgå. Jag har under tiden sedan PISA-undersökningen presenterades gjort det jag kan för att utröna om och verkligen säkerställa att utredningen har tagits fram på ett korrekt sätt, säger hon.

Jimmie Åkesson säger så här i en kommentar till Expressen:

– Är det så att man medvetet sållat bort 11 procent av barnen på grund av deras bristande kunskaper i det svenska språket så har Socialdemokraterna medvetet sockrat PISA-resultaten för att vilseleda folket, säger han. 

”Visste hon om detta?”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, kräver också korten på bordet. 

– Det här väcker frågan: Visste Anna Ekström om att departementet visste om att det de själva presenterade inte var en korrekt bild av verkligheten? Då blir det riktigt allvarligt.

Tror du att den här informationen kan ha undgått henne?

– Min erfarenhet från departement är att de är otroligt noggranna med att ministrar ska veta de viktiga sakerna. Det är min egen erfarenhet, men det kan bara hon själv svara på. 

– Visste hon om detta så har hon aktivt vilselett svenska folket om resultaten, säger Kristersson.

Kravet på Kristersson

Från det Moderata ungdomsförbundet Muf kräver man att partiet nu riktar ett misstroende mot Anna Ekström.

– Moderaterna behöver som det ledande oppositionspartiet nu ta ansvar och rikta ett misstroende. Förtroende för Anna Ekström är förbrukat efter en sådan här stor skandal. Istället för att höja kunskapen i svensk skola har man siffertrixat. Man har velat mörka de stora problemen i svensk skola. Anna Ekström har vetat om det utan att göra något åt det, säger Muf-orföranden Matilda Ekeblad. 

Men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ställer inte upp på en misstroendeförklaring mot Ekström.

– Kritiken är allvarlig. Det är förmodligen den skarpaste kritik jag har upplevt att en utbildningsminister får. Men jag menar ändå inte att den föranleder att jag ska kräva Anna Ekströms avgång, säger Nyamko Sabuni.

L-ledaren motiverar sitt beslut att inte ställa sig bakom ett misstroendehot med att en enskild PISA-mätning inte drabbar eleverna i dag.

– Men om man inte vidtar åtgärder för att göra mätningen korrekt kommer det att börja drabba eleverna. 

Även M och KD ställer sig i nuläget avvaktande till en misstroendeförklaring. I första hand vill partierna kalla utbildningsministern och Skolverkets generaldirektör till riksdagens utbildningsutskott för att svara på frågor.

Så reagerar M, KD och V på de nya uppgifterna om PISA

Kristina Axén Olin (M): ”Vill dölja att man inte lyckats” • Daniel Riazat (V): ”För mycket fokus på resultaten”.

”Om jag missat nåt ber jag om ursäkt” 

Efter Riksrevisionens kritik mot regeringens hantering av Pisa-studien höll utbildningsminister Anna Ekström, en pressträff på torsdagen, där pressades hon av Expressens Ludde Hellberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.