Kritiken i Ukraina mot Zelenskyjs beslut

Nordkoreaexperten Benjamin Katzeff Silberstein svarar på frågor om den nya relationen mellan Nordkorea och Ryssland.
Zelenskyj varnade inte varnade befolkningen eftersom det hade riskerat att utlösa en ekonomisk kollaps, säger han i en intervju med Washington Post.
Foto: MYKOLA TYS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj får hård kritik i hemlandet efter en intervju med amerikanska Washington Post i veckan.

I den berättade presidenten att han varnats av USA om de ryska planerna på en invasion – månader innan den faktiskt skedde. 

– Håret reste sig på mina armar, skriver den ukrainska journalisten Bohdan Butkevitj.

I intervjun säger Zelenskyj att det redan förra hösten fanns indikationer på att den ryska invasionen planerades – men att han inte varnade befolkningen eftersom det hade riskerat att utlösa en ekonomisk kollaps. 

– Hade vi kommunicerat det hade vi tappat sju miljarder dollar i månaden sedan oktober – och när Ryssland sen väl angrep oss hade de tagit oss på tre dagar, säger Zelenskyj till Washington Post.

En ekonomisk kris hade lett till kaos, menar presidenten.

– Då hade Ryssland slukat oss, säger Zelenskyj som menar att ett bevis på att det var rätt beslut att hålla tyst är att man klarade att hålla Kiev. 

Tuff kritik

Men långt ifrån alla i Ukraina delar bilden av att det var korrekt beslut. Flera mediepersonligheter ifrågasätter nu presidentens resonemang, rapporterar Washington Post.

”Ärligt talat så reste sig håret på mina armar när jag läste vad Zelenskyj sa om evakuering. Hur kan en person som har Mariupol, Butja och Cherson på sitt samvete säga att en evakuering hade överväldigat landet?” skriver journalisten Bohdan Butkevitj i ett inlägg på Facebook som Washington Post citerar. 

”Han ville inte förbereda landet militärt eftersom han var rädd att förlora makten”, skriver Butkevitj vidare enligt Washington Post. 

”Det var ett brott”

Sevgil Musaieva, chefredaktör för nyhetssajten Ukrainska Pravda, menar att det är fråga om synen på Ukrainarnas intelligens. 

Jag är personligen förolämpad över dessa uttalanden” skriver Musaieva i ett Facebook-inlägg och säger hon själv inte hade flytt. Hon betonar att en ekonomisk förlust måste vägas mot de liv som förlorats, de delar av landet som ockuperats och skräcken för de civila som plötsligt befann sig mitt i ett krig. 

Författaren Kateryna Babkina går ett steg längre. Hon menar att inte förvarna de civila ”inte är en bugg, inte ett misstag, inte ett missförstånd, inte en strategisk felberäkning. Det var ett brott”, skriver hon i ett inlägg på Facebook enligt Washington Post.

Upptrappning i Zaporizjzja – Paasikivi: Inte omöjligt att svälta ut ryssarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.