Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talibandelegat polisanmäld efter besöket i Norge

Hoppas på att normalisera relationen • Norge betalade planet
Foto: Javad Parsa / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

En av de talibaner som ingår i delegationen som nu befinner sig i Norge har polisanmälts. Det rör sig om Anas Haqqani – som ingår i det brutala Haqqani-nätverket.

Det är den norsk-afghanske medieexperten Zahir Athari som har polisanmält Anas Haqqani.

– Vi har polisanmält honom för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Han och nätverket har stått bakom de mest dödliga angreppen mot civilbefolkningen i Afghanistan sedan 2001, säger Athari.

Statsministern visste inte

Att Anas Haqqani ingår i den omstridda talibandelegationen är särskilt känsligt bland norrmännen. Haqqani-nätverket låg bakom terrorattacken mot Hotel Serena i Afghanistans huvudstad Kabul 2008 då den norske journalisten Carsten Thomassen dödades.

Norges nuvarande statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var på samma hotell i Kabul när den dödliga attacken ägde rum. Han var då Norges utrikesminister.

Nu säger Gahr Støre till tidningen Dagbladet att han inte visste att Anas Haqqani ingick i delegationen förrän han läste det i medierna.

– Namnen på några av dem i delegationen läste jag i medierna när de kom till Norge, sade Gahr Støre till tidningen på söndagskvällen i New York, där han för närvarande befinner sig.

Efterlyst av FBI

Det brutala nätverket leds av Anas Haqqanis äldre bror Sirajuddin Haqqani som nu är ”inrikesminister” i talibanstyret.

Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI. USA erbjuder motsvarande över 40 miljoner svenska kronor för information som kan leda till hans gripande.

Det är den norska regeringen som tagit initiativ till talibanernas omstridda besök i Norge. Det är talibanstyrets första resa till väst sedan maktövertagandet i somras. Syftet är att diskutera situationen i landet, som enligt FN står inför en humanitär katastrof. FN uppskattar att över halva befolkningen, runt 23 miljoner människor, hotas av svält.

Veterankritiken mot besöket

Freddy Bolle tjänstgjorde i Kabulområdet från 2002 och är kritisk mot att talibanerna bjöds in till samtal i Norge. På lördagsmorgonen skrev han ett uppmärksammat Facebook-inlägg som kommenterades av många veteraner, skriver Verdens Gang.

”Hat och bitterhet är en dålig lösning. Men jag är förvånad över att talibanerna välkomnas till samtal i Norge… när talibanerna bjuds hit får det ett erkännande som de kan använda i många sammanhang”, skriver han i inlägget.

Bolle utvecklar sitt resonemang till VG.

– Vi ska hjälpa befolkningen i Afghanistan, men varför ska vi bjuda in ledarna till Norge? Det erkännandet kan talibanerna använda i sin propaganda, säger norska Afghanistan-veteranen Freddy Bolle till VG.

– Dialog är viktigt. Jag förstår att det varit samtal i Doha. De hade kunnat fortsätta där, säger han och syftar på de samtal som hölls mellan representanter från talibanstyret, Norge och flera andra länder i höstas.

Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans (S) säger i ”P1 Morgon” i Sverige Radio att man inte har för avsikt att bjuda in talibanregimen till Sverige.

– Det är Norges beslut. Men jag vill vara tydlig med att Sverige inte deltar i samtalet. Vi har inte för avsikt att bjuda in den självutnämnda talibanregimen till Sverige, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.