I dag presenterar regeringen ett nytt etableringspaket.
I debattartikeln i DN lyfter statsminister Stefan Löfven (S), språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP) tillsammans med Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S) bland annat fram vikten av validering och utbildning i svenska för att fler nyanlända snabbare ska få jobb.
Regeringen talar om bostäders betydelse för integrationen och öppnar för "åtgärder" för att öka byggandet. Företrädarna skriver också att kommunerna ska få ökat stöd för att ge nyanlända barn och ungdomar en bra utbildning och understryker civilsamhällets betydelse i integrationsprocessen.
Regeringen slår också fast att alla kommuner ska bidra i mottagandet.
"Alla kommuner ska vara med och bidra för att nyanlända ska kunna etablera sig så snabbt som möjligt. Samtidigt ska kommunerna få bättre planeringsförutsättningar vid anvisning av nyanlända och möta rimliga och stabila ekonomiska villkor", skriver Stefan Löfven och de andra undertecknarna.
Men det framgår inte exakt hur det ska gå till i praktiken.
Flera oppositionspolitiker har nu på morgonen riktat stark kritik mot utspelet.
- Efter ett halvår har regeringen äntligen vaknat upp och förstått att det handlar om fler jobb och bostäder. Men fortfarande inga konkreta förslag. Vill de förändra bullerreglerna som försvårar byggande? Ta bort sina jobbfientliga förslag? säger Emma Henriksson, KD:s gruppledare i riksdagen, till Expressen.
På Twitter haglar sarkasmerna.
"Regeringen idkar tusentals tecken utan att nämna en enda reform. Katastrof, haveri", skriver Hanif Bali, riksdagsledamot som ingår i Moderaternas integrationsgrupp.
"När regeringen äntligen skriver om integration slår de tyvärr rekord i många ord utan konkreta förslag", skriver Erik Ullenhag, FP:s gruppledare i riksdagen.
Även Acko Ankarberg Johansson, KD:s partisekreterare och partiledarkandidat, har skrivti på Twitter:
"Saknas konkretion. Välvillighet räcker inte".
"Guld och gröna skogar. Knappast gratis, knappast tillräckligt, knappast genomförbart. Men lova på. Det låter snällt", skriver Paula Bieler (SD).
Statsvetaren Jonas Hinnfors bedömning, på twitter, är däremot att regeringens ansatser i integrationspaketet när det gäller jobben, språkets betydelse, bostäder och kommunernas ansvar står så nära allianspartiernas förslag att en "uppgörelse inte är omöjlig".
Men enligt Elisabeth Svantesson, M:s arbetsmarknadspolitiska talesperson, går det inte att bedöma förutsättningarna för en bred överenskommelse på det som regeringen hittills presenterat.
- Vi delar väl alla samma målbild, att integrationen måste bli bättre och fler måste komma i jobb. Men man kan inte samarbeta och diskutera när det inte finns ett enda förslag på bordet. Jag vet inte vad regeringen tänker, jag ser bara att de är tomma på förslag, säger hon till Expressen.
Johanna Jönsson, C:s integrationspolitiska talesperson, och Erik Ullenhag, (FP), har samma uppfattning:
- Problembeskrivningen håller vi väl alla med om, men det vi har diskuterat är hur man ska lösa problemen och där vore det intressant att veta vad regeringen tycker, säger Jönsson till Expressen.
- Jag vet inte än vad regeringen står. Det lägger inte konkreta förslag, säger Ullenhag till Expressen.
Men Jonas Hinnfors står fast:
"Kritik hör till spelet. Men huvudfokus ligger nära borgerliga partier. Jämfört med betygsuppgörelsen som kom mitt i krutröken", skriver han på twitter angående allianspolitikernas avfärdande.