Det var efter flyktingkrisen 2015 som EU upprättade en förvaltningsfond för nödåtgärder i Afrika (EUTF). Syftet var att bidra till ”stabilitet och fred” och ”bättre migrationshantering”.
Enligt siffror från maj i fjol hade 4,9 miljarder euro delats ut, till 251 olika program. Afrikas horn, där Sudan ligger, hade fått 1,81 miljarder euro.
Det motsvarar drygt 20 miljarder kronor.
Enbart 2016 gick 100 miljoner av pengarna till Sudan, enligt TT.
Kritiken mot EU
Detta är något som kritiseras av Johan Brosché, docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, som har följt utvecklingen i Sudan i snart 20 år.
– EU ingick ett avtal med flera afrikanska länder, där man skulle samarbeta för att minska antalet migranter som tar sig till Medelhavet, säger han.
Han fortsätter:
– Sudan har spelat en nyckelroll som transitland, många beger sig till Medelhavet via Sudan. Så EU har gett pengar till den sudanesiska regeringen för att minska antalet flyktingar och mycket av pengarna har gått till milisgruppen RSF.
Pengar till vapen i Sudan
RSF är en av de stridande parterna i den pågående konflikten i Sudan. Enligt Brosché har gruppen använt pengarna för att köpa vapen – som nu används i striderna.
– Många, inklusive jag själv, var kritiska mot EU när fonden infördes. På ett sätt har EU gett pengar till en auktoritär regim för att minska antalet flyktingar, och nu används vapen som är köpta för de pengarna till att öka antalet flyktingar i stället.
Han syftar på att tiotusentals sudaneser tvingas till flykt på grund av konflikten – vilket väntas öka migrationen.
– De flesta flyr till närområden och många kommer att bege sig till Egypten, men troligen kommer också antalet migranter till Europa öka, säger Johan Brosché.
EU: Stämmer inte
Han har tidigare gett uttryck för åsikten att svenska skattepengar, via EU, har gått till stridigheter i Sudan. 2019 blev han dock motsagd av EU-kommissionens talesperson Carlos Martin Ruiz, som då skrev i en kommentar till TT:
”EU ger inte något finansiellt stöd till Sudans regering. Detsamma gäller för det militära övergångsrådet och RSF från sudanesiska militären. Alla aktiviteter som får EU-stöd i Sudan genomförs av EU:s medlemsländer, utvecklingsverksamheter, FN, internationella organisationer och ickestatliga organisationer”.
Två generaler strider om makten (TT)
■ En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.
■ Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.
■ Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.
■ Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.
■ Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.