Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken efter testkaoset: ”Inte lärt sig någonting”

Svenske professorn i mikrobiologi vid Umeå Universitet, Niklas Arnberg, om de två teorierna kring hur omikron uppstod.
Enligt Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd, beror testkaoset på de styrande i regionens politik.
Foto: Paul Hansen/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

I början av veckan gick det inte att boka covidtest i Region Stockholm – för andra veckan i rad.

Enligt Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd, beror testkaoset på de styrande i regionens politik.

– Styret har inte lärt sig någonting, trots en pandemi som pågått länge, säger hon.

Det gick inte att boka test för covid-19 i Region Stockholm i början av veckan – varken via hemleverans eller genom att hämta ut på paket. Även förra veckan har regionen stora problem med testkapaciteten.

Enligt Elda Sparrelid, chefläkare i regionen, ökade efterfrågan snabbt när Folkhälsomyndigheten ändrade sina rekommendationer om testning, samtidigt som Färdtjänst inte kunna leverera de 8 000 tester om dagen som de lovade.

– Vi har stor förståelse för att man måste prioritera andra sjukresor och skolresor, men vi kan inte hjälpa att vi blev lite tagna på sängen när beskedet kom, sa hon till Expressen på måndagen.

”Just in time”

Men Aida Hadzialic, oppositionsregionråd för Socialdemokraterna, är kritisk och anser att regionen borde ha varit bättre förberedda.

– Det hade funnits ordentliga planer i generalplanen för testning och vaccinationen. Det handlar om att underhålla kapaciteten och att ha hållit i den struktur som byggts upp för en ordentlig beredskap.

– Men i stället föll man tillbaka i en ”just in time”-kultur, trots att vi vet att det är ett dåligt upplägg. Vi behöver ordentlig beredskap.

Vill ha bättre plan

”Just in time” är en planeringsstrategi där en organisation försöker att undvika lagerhållning för att bli mer kostnadseffektiv. Coronakommissionen riktade hård kritik mot att Sverige hade dålig beredskap och saknade skyddsutrustning på grund av det.

– Vi har vid varje nämndsammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden krävt att man planerar och har kapacitet för olika eventualiteter, som testkapacitet om smittspridningen ökar igen.

Under tisdagen kommer beskedet att Region Stockholm ökar provtagningskapaciteten, och kommer att ta in fler underleverantörer som ska kunna lämna och hämta hemtester.

”Fler apotek kommer att kunna lämna ut och samla in tester. Drive-in verksamheterna bemannar upp för att kunna ta emot fler personer som provtar sig. Samtidigt så startar en pilotverksamhet med lådor vid ett antal platser i länet där man själv kan hämta och lämna sitt test”, skriver Region Stockholm i pressmeddelandet.

Expressen har sökt Liberalerna och Moderaterna i Region Stockholm för en kommentar.

Finlands statsministern i blåsväder efter festkväll

Sanna Marin kritiseras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.