Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Strandhälls uttalande: ”Oroade”

Slutförvaret måste vara säkert i 100 000 år.
Bild från skissen på platsen där slutförvaret är tänkt att byggas i Östhammar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S).
Foto: OLLE SPORRONG

Nya miljö- och klimatministern Annika Strandhäll säger att hon är redo att fatta beslut i den infekterade frågan om slutförvaret inom kort.

Kärnkraftskommunerna jublar medan miljöorganisationerna oroas över beskedet.

– Det viktiga är att skydda framtida generationer, inte att det måste bli klart innan lucia, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

När Annika Strandhäll tillträdde på tisdagen fick hon ta över det misstroendehot som Sverigedemokraterna och Liberalerna hade riktat mot den tidigare miljö- och klimatministern Per Bolund, eftersom han inte har velat ge klartecken till slutförvaret av kärnbränsle som ska byggas i Östhammar. 

Socialdemokraterna har haft en delvis annan ingång i frågan och utan Miljöpartiet i regeringen är budskapet nu att frågan ska lösas före lucia – det datum som L-ledaren Nyamko Sabuni gett miljöministern. 

– Ja, det är min ambition att vi ska göra det. Jag ser fram emot att komma tillbaks de närmsta dagarna. Departementet är också väl medvetet om att jag gärna ser att vi får en progress i den frågan, sade Annika Strandhäll till Sveriges Radio på onsdagen, och tillägger att ”frågan är processad på alla sätt och vis och redo för beslut”.

”Oroade av ministerns ordval”

Politikerna i kärnkraftskommunerna Östhammar och Oskarshamn har välkomnat uttalandet, medan andra reagerar med oro. Naturskyddsföreningens chefsjurist Oscar Alarik tolkar det som att regeringen är redo att sätta ner foten.

– Vi är klart oroade av ministerns ordval, att hon anser att saken är färdigberedd. Den beredning som har varit visar snarare att man inte borde ge tillstånd till kärnkraftsindustrin, säger han.

Även Miljöpartiet uppfattar det som att Socialdemokraterna kommer agera i närtid.

– Det tror jag absolut, och risken är det sker förhastat. Sedan har vi en situation i Sveriges riksdag där vi har en väldigt oseriös opposition som försöker driva fram detta på ett förhastat sätt. Det är en svår situation på det sättet, säger Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Den infekterade debatten om slutförvaret har pågått i decennier. Totalt ska runt 10 000 ton kärnavfall lagras i 100 000 år. En central fråga handlar om huruvida kopparkapslarna som ska omsluta det radioaktiva avfallet håller måttet. Om det bildas läckage ut riskerar det att få negativa effekter på grundvattnet, om än långsamt.

Metodens tillförlitlighet har skapat en vetenskaplig kontrovers där det råder stor oenighet bland forskarna. Dessutom anklagas kärnkraftsbolagens företag SKB, Svensk Kärnbränslehantering, för att undanhålla testresultat.

Rekommenderar lösning i två steg

Regeringens rådgivande organ Kärnavfallsrådet har också varit skeptiska till de metodförsök som har genomförts, men i slutet av oktober rekommenderade rådet en ny lösning där regeringen återigen delar upp processen i två steg. Det skulle innebära att man först fattar beslut om att bygga anläggningen, och senare fattar beslut om driften. Under tiden kan SKB fortsätta sina tester.

– Men då går ju pengarna åt, som man lagt på hög under alla dessa år, till att börja bygga något som vi inte vet till hundra procent om det fungerar. Det är inte en lösning vi förespråkar. Även om det naturligtvis är bättre än att ge ett totalt tillstånd till en metod som vi inte vet om den fungerar, säger Oscar Alarik på Naturskyddsföreningen.

Någon gång måste det ändå komma ett slutförvar på plats. Vilken tidshorisont ser ni framför er?

– Det är sant. Nu har regeringen löst lite av tidspressen några år framåt genom att ta ett delbeslut om mellanlagret, men förr eller senare måste vi komma till en slutlig lösning på vad vi ska göra med kärnbränslet. Men om det behöver ta fem, tio eller tjugo år är svårt att säga. Det viktiga är att skydda framtida generationer utmed Upplandskusten, inte att det måste bli klart innan lucia.

Se något mer:
Statsministern: ”Jag har förtroende för Annika Strandhäll”

Annika Strandhäll (S) har upprepade gånger sökts av Kronofogden. Det handlar om uteblivna betalningar där företag riktat krav mot henne, och inte fastställda skulder.

LÄS MER: Lööf rasar i förtroende – efter politiska kaoset 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Magdalena Andersson vinner valet – om inte... 

LÄS MER: Ilskan i hemlänet – efter Anderssons beslut om Eneroth

LÄS MER: Besvikelsen i S över valen av ministrar: ”Fattar inte”

LÄS MER: MP:s svåra roll utanför regeringen: ”Är kluvet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.