Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken efter Nobelpriset ”Vidrigt och upprörande”

Nobelpristagaren Annie Ernaux har varit aktiv i den feministiska rörelsen sedan 1970-talet.
Svenska Akademien får hård kritik från Simon Wiesenthal Center för Nobelpriset.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Ernaux uppges sympatisera med en författare anklagad för att sprida antisemitism.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Svenska Akademien får hård kritik från Simon Wiesenthal Center för att man ger Nobelpriset i litteratur till Annie Ernaux. 

Fransyskan uppges sympatisera med en författare anklagad för att sprida antisemitism. Hon får också kritik för sitt stöd av BDS-rörelsen. 

– Budskapet till den judiska delen av världen är ”Helt ärligt, Vi bryr oss inte ett skit om er och ni kanske får vad ni förtjänar”, säger den judiska människorättsorganisationens grundare, rabbin Abraham Cooper.

Svenska Akademien får hård kritik för valet av fransyskan Annie Ernaux som årets Nobelpristagare i litteratur. 

I Dagens Nyheter kritiserade författaren och journalisten Olle Svenning Nobelpristagarens ställningstagande för ”en välkänd antisemit”, den kontroversiella fransk-algeriska författaren Houria Bouteldja.

Olle Svenning får stöd av rabbin Abraham Cooper, en av grundarna av den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, USA. 

”Vidrigt”

Han menar att Annie Ernaux diskvalificerat sig för priset på grund av sympatierna med Bouteldja, men också sitt stöd för BDS-rörelsen – en internationell kampanj som uppmanar till bojkott av Israel. 

– Det är naturligtvis inte första gången en antisemit får litteraturpriset, säger Abraham Cooper, men här handlar det om någon som konsekvent kampanjat för BDS, en rörelse som inte har hjälpt en enda palestinier, inte är skapat för det utan bara är designat för att försvaga, demonisera och eliminera Israel. Det tyska parlamentet slog 2019 fast att BDS är antisemitism. Att höra att en sådan person då hedras med Nobelpriset, det finaste priset man kan få... det är vidrigt.

– Att Svenska Akademien väljer att blunda för den delen, vilka förmågor och kvaliteter hon än har, under en tid av rasande antisemitism på båda sidorna Atlanten, jag kan inte säga att jag är chockerad, för det här är en väg de valt att gå tidigare, men det är fortfarande upprörande, säger han. 

Rabbin Abraham Cooper, en av grundarna av den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, USA
Foto: BART BARTHOLOMEW / SWC
Abraham Cooper är kritisk till att Annie Ernaux får Nobelpriset i litteratur.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT NYHETSBYRÅN

Banalt svar

Abraham Cooper tror att beslutet påverkar synen på ”De aderton” i världen. 

– Den Svenska Akademiens budskap till den judiska delen av världen och den judiska gemenskapen är ”Helt ärligt, vi bryr oss inte ett skit om er och ni kanske får vad ni förtjänar”.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm vill inte svara på frågor om kritiken.

– Svenska Akademien har bedömt Annie Ernaux litterära kvaliteter och har inga kommentarer kring hennes inlägg i samhällsdebatten, svarar Malm i ett mejl.

Rabbin Abraham Cooper tycker illa om Mats Malms svar.

– Vi är alla vuxna nu , jag har varit på Simon Wiesenthal Center i 45 år nu, att höra samma banala och utnötta, ”vi hedrar bara personen för deras litterära prestationer”, det får mig att fundera på vilka de skulle ha prisat under andra världskriget. 

Oacceptabelt

Förläggaren Svante Weyler, tidigare ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, är även han frågande till Malms svar.

– Deras linje officiellt är ju att ”vi tar inte hänsyn till någon politik”, men den linjen kan man inte riktigt acceptera för så är det ju inte. Det visade sig ju när diskussionen om Peter Handke kom upp att de hade mycket väl diskuterat hans ställningstagande i Jugoslavien och Balkankonflikten, säger Weyler. 

Han fortsätter.

– Man ska utgå från att det noggranna arbete som de anser sig göra inför varje Nobelpriskandidat måste också innehålla en genomlyssning av möjliga politiska problem i samband med priset. 

Förläggaren Svante Weyler, tidigare ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

”Mycket allvarligt problem”

Weyler pekar på att den här debatten är mycket större i Frankrike. 

– Antisemitismen är ett mycket allvarligare problem i Frankrike eftersom de haft så många antisemitiska våldsdåd. Det gör frågan mycket mer brännande, säger han. 

– I samband med attacken mot Charlie Hebdo skedde ockupationen av den judiska butiken i Frankrike och det har mördats människor vid judiska skolor.

Expressen har sökt Annie Ernaux. Hennes svenska utgivare Norstedts hänvisar till franska förlaget Gallimard, som uppger att varken förlaget eller författaren vill kommentera kritiken. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.