Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken efter klan-uttalandet: ”Var inte alls beredd på detta”

Stefan Löfven kommenterar Löfvings intervju.
Mats Löfving.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vice rikspolischefen Mats Löfvings kommentar om 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige har skakat om debatten.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Leif GW Persson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vice rikspolischefen Mats Löfvings uttalande om 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige har skakat om debatten.

Nu får han svidande kritik av kriminologen Leif GW Persson. 

– Hade jag varit justitieminister så hade jag lyft ut honom för flera år sedan, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

Det var i samband med Ekots ”Lördagsintervju” som Mats Löfving, vice rikspolischefen, sa att det i Sverige finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige.

– De här klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning, sa han då. 

Uttalandet har haft en direkt påverkan på debatten – och Mats Löfving får nu kritik av kriminologen Leif GW Persson.

– Hade jag varit justitieminister så hade jag lyft ut honom för flera år sedan. Så ser jag på saken och det tycks jag vara ganska ensam om. Det är praktiskt och bra för Löfving, inte för så många andra vill jag påstå, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

Leif GW Persson menar att polisen har brustit i kontinuitet med fler poliser som arbetar på fältet. 

– Det finns gott om sådana poliser men det hjälper inte hur stort antal om sådana där som Löfving, som är utpräglade byråkrater och pappersvändare, sitter och vrider av och på på den här knappen som reglerar insatserna. Det är brister i kontinuitet och kunskapsinhämtning. Sedan kan man gnälla hur mycket man vill om man inte fått allt man har pekat på. 

Intern kritik efter Mats Löfvings klan-uttalande

Enligt Ekot ifrågasätts resonemanget om klaner inom flera av landets sju polisregioner. 

– Vi har många delar av de här släkterna som fungerar helt vanligt. Som är tandläkare och poliser till och med. Man gör det lätt för sig om att man säger att det är en klan, säger Patrik Andersson, sektionschef vid underrättelseenheten i Region Syd, till radiokanalen. 

Jens Ahlstrand, tillförordnad chef för underrättelseenheten i polisregion Väst, för ett liknande resonemang. 

– Bara för att man har sina rötter i en klanbaserad kultur så är man ju inte per automatik kriminell, å ena sidan. Å andra sidan så har vi ju klaner i Sverige som i stor utsträckning ägnar sig åt kriminalitet, men det betyder heller inte att alla medlemmar i den här familjen ägnar sig åt att aktivt vara kriminella. 

”Man var inte alls beredd på detta”

DN rapporterar att många inom polismyndigheten blev ”tagna på sängen” av Löfvings uttalande. Stämningen inom myndigheten beskrivs som ”lätt panikartad”, samtidigt som det av vissa ses som ”befriande” att problembilden tas upp. 

– Man var inte alls beredd på detta och vet inte hur man ska kommunicera vad som gäller för nätverken här, säger en källa inom Region Stockholm till tidningen. 

Mats Löfving i Ekots lördagsintervju: ”De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”.
Liberalernas ledare: ”Jag har pratat om de här frågorna sedan tidigt 2000-tal”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.